Дмитрий Глуховски: Разкази от родината


19679743_1622178177793203_806718782_nТова не е фантастика, това е сатира! И то от най-добрата, която в последно време съм чел. Глуховски е безпощаден, саркастичен, циничен и до болка, до кръв откровен за недъзите и проблемите на днешна Русия. Той e интелектуалец-патриот, но в оригиналното значение на тези прилагателни, а не в маргиналата деноминирана стойност, която руската пропаганда и хибридна война е наложила, не само в Русия, но и у нас. И най-вероятно точно затова Дмитрий не живее в демокрацията на всички демокрации, в Меката на свободното слово и смелата опозиция, която не се страхува за живота си.

Оная остра сатира, която беше събрана само в един абзац в „Бъдеще”, но напълно достатъчна да обрисува патологията на една нация, на една народопсихопатия, достойна за докторантурите на няколко випуска психиатри, социолози и антрополози, сега се разгръща в пълна сила. И докато в антиутопията Глуховски описва накратко едно абсолютно адекватно бъдеще на Русия, то в този сборник той прави дисекция на настоящето. Прави вивисекция на народопсихология, митове, реалност, политика, култура и така популярният напоследък патриотизъм, които колкото повече се спрягат от леви идиоти, фенове на крайнодесен режим, толкова повече придобиват стойността и консистенцията на седемдневна баничка, продавана за прясна на ЖП гарата в град Левски и за която продавача те убеждава, че не е мухлясала, а е със синьо сирене.

Русия няма как да бъде разбрана, не и от нормален, трезвомислещ, интелигентен човек. Какво си представя обикновеният руски патриот, когато чуе родина? Чехов, Достоевски и братя Стругацки? Менделеев, Ломоносов и Фьодоров? Гагарин, Терешкова и Корольов? Не! Той си представя Великата Отечествена Война! Една заблуда, превърната в ИСТИНА. Пропагандата си е свършила много добре работата по време на комунизма, а и сега работи с пълна сила. В умовете родина се асоциира с война. Явно руснака е дресиран да възприема всичко под формата на насилие, диктатура и на постоянна заплаха от вън. Винаги някой друг е виновен за проблемите вътре в държавата, а не корумпираните и некадърни политици. Не! Виновни са капиталистите, нищо, че спестяванията на всички олигарси са в долари и в чужди банки. Нищо, че всички карат немски коли, пият английски алкохол, носят италиански дрехи и си слагат френски парфюм. Нищо!!! Западът е прогнил и иска да унищожи великата майка-хранителница на православието и свободата.

Корупция ли!? Че това си е нещо нормално в Русия! Виж, ако някой не е корумпиран – ето това е ненормално. Това е отклонение. А и най-лошото е, че дори и идеалистите са свикнали с това и биха приели и най-абсурдното обяснение за нея за достоверно.

Партията ли? Че тя няколко пъти си сменя името, но си е все същата. И все същите кадри си подбира и то все по един и същ начин. А и тя е навсякъде – от училището до работното място, и контролира всичко от медиите до водката. Всъщност какво значение има, че някаква си раса, отдалечена на стотици светлинни години, има да каже нещо важно на човечеството, ако по същото време любимият вожд има изява по „свободните” медии?! Какво по-важно могат да кажаат тия пришълци от Батюшка? Сигурно ще е нещо лъжливо!

А свободата?! Вижте, тя не е за всеки! И законите – и те не са за всеки! „Всички са равни, но някои са по-равни”. Свободата е индивидуално понятие, както и адекватността на законите, а двете зависят от партийното ниво и банковата сметка в долари в офшорна сметка.

Тоя е престъпник! Хубаво! Но не, няма да го наказваме. Ще го вкараме в партията и ще го направим губернатор! Все пак е наше момче!

Защо трябва на всеки 4 години да избираме нов вожд, след като сме намерили ЕДИНСТВЕНИЯ?! Не!!! Ние ще засвидетелстваме своята обич към него на всеки 5 години, пък заблудените западняци нека му викат на това избори. Е, как ще са манипулирани?! Нали гласува народът? Че и машини помагат!

Това е книга, която трябва да прочетат всички мурзилки у нас – всички псевдопатриоти и русофилистици, всички идиоти, за които Динко е национален герой, а не национален позор. Но те няма да го направят или ако го сторят, ще обявят Глуховски за фашист и национален предател! Защото това са фейлетони, колкото за Русия, толкова и за България. И колкото и да не ми се иска, приликите са прекалено много.

Това са разкази за една реална страна, в която се разстрелват опозиционери и журналисти, в която няма проституция, но рускиня е синоним на курва; в която няма наркомания, но е на път да изпревави ЮАР по болни от HIV; страна, в която ако се игнорира проблем, той изчезва; страна, в която Батюшка е отделен биологичен вид.

И като за финал – Глуховски, като че ли пророкува гибелта на Немцов.

 

Бъдеще

Метро 2033

2 коментара за “Дмитрий Глуховски: Разкази от родината

  1. Pingback: Политическа реалност и сатира в „Разкази за родината“ | Аз чета

  2. Pingback: „Разкази за родината“ – Дмитрий Глуховски / Ревю – Seasons Of Aya

Вашият коментар