Рьоне Баржавел: От дълбините на времето


19369773_1602931696384518_1308036777_nВсе от някъде трябва да тръгнат клишетата, нали? Руини на древна човешка цивилизация, погребани под стотици метри вековен лед в Антарктика. Екип от учени събрани, за да разгадаят  тази загадка. Технологии, толкова напреднали в сравнение с нас, че изглеждат като магия. Могъщи играчи в сянка, които искат да сложат ръка върху откритията и да ги използват за користни цели, а не за благото на човечеството. Звучи ли ви познато? Огромна част от съвременните приключенски романи, които са компилирали в себе си фантастика и трилър, се развиват по този клиширан сценарий. Не твърдя, че точно от този роман тръгва един цял жанр-клише, но той може да се посочи като един от първите, получил световна известност, и може би благодарение на него се изковава канона, по който да се пишат подобни книги.

Под вечните ледове на Антрактида френски изследователи откриват останки от древен град. Нещо, което хич не трябва да е там. Сформира се екип от учени от всички страни, който да стигне до него и да разгадае тайните му. В хода на експедицията учените откриват нещо още по-невероятно. Свръхтехнологична капсула, в която има замразени две човешки същества и всички данни сочат, че те се намират в това състояние от 900 000 години. И историята започва да се разкрива. Една история за война и любов, двете вечни и любими занимания на човечеството. Само дето съзидателната сила все не успява да усмири вечният стремеж към разрушение.

Това не е точно фантастика. През цялото време, докато четох книгата, не можах да се отърва от това усещане. Всяка хубава художествена книга освен забавление предлага и теми за размисъл, но обикновено превеса е в полза на първото. А тук е обратното. „От дълбините на времето” е много повече социална критика отколкото приключенска фантастика.  Това е алегория на студената война – на нейното безсмислие и последиците от тоталното превъоръжаване, на това до какво може да доведе фанатизма. А книгата е още по-актуална сега, когато избуяват други форми на крайни доктрини, а уродливото лице на религията отново надига глава.

В книгата са направени доста научни компромиси, но те не звучат глуповато и наивно, както при Райли и Ролинс, точно поради целта, с която са направени. Всички те са в името на това да се обрисува една картина на Апокалипсис, който обхваща не само Земята, предизвикан от безсмислено превъоръжаване и сблъсък на две непонасящи се една друга доктрини.

„От дълбините на времето“ е красива и тъжна история за вечната любов, прекрачила бездната на времето заради войната, само за да разбере, че човечеството явно обича повече да се избива в името на малоумни каузи, отколкото да се стреми да оцелее и развива.

Един коментар за “Рьоне Баржавел: От дълбините на времето

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s