Джордж Р. Р. Мартин и Луис Ройо: Леденият дракон


автор: Искрен

Дъщеря ми расте около много книги и в среда на постоянно четящи хора. Така се получи, че точно във възрастта когато започна да разбира идеята на книгите, а сетне и да иска да й четем приказки, на нощното ми шкафче се мъдреше „Танц с дракони” и тя се влюби в корицата, в дракона. После стана фен на филмите „Как да дресираш дракон” и от тогава митичните създания (и динозаврите) са и любими. И постоянно пита – „Кога ще ми прочетеш книгата с драконите?“ Върви обяснявай, че света на Мартин хич не е за деца. Няма все още как да го разбере, но пък желанието ѝ расте. Положението стана неудържимо след зимния панаир на книгата, когато си закупихме и „Светът на огън и лед” – голяма шарена и естествено – с дракони.

Време беше да се появи и нещо което става и за деца в света на Джордж, защото при все цялата си суровост, бруталност и реалност, героите все пак някога са били малки. А красивите приказки и легенди се раждат навсякъде, не само в пасторалните фентъзи поредици.

Адара обичаше зима най-много от всичко, защото щом светът изстинеше, идваше леденият дракон. Така и не беше съвсем сигурно студът ли носи ледения дракон, или леденият дракон носи студа.

Адара е дете на зимата, родена в толкова лют мраз, какъвто дори и най-старите хора не помнят. И тя самата е хладна, обича студа и не харесва лятото. Тя не помни кога за първи път е видяла ледения дракон, но знае, че е единственият човек, който е спечелил доверието му.

Но не очаквайте захаросана приказка, в никакъв случай, това е Мартин и светът от „Игра на тронове“. Налагаше ми се да преиначавам някои пасажи докато ѝ четях, но тя остана много доволна от историята. Все пак главната героиня е момиче, което язди могъщ дракон със смразяващ дъх. И не си мислете, че е само за деца, в никакъв случай. Това е от оня вид приказки, които са за всички възрасти

Книгата ще се хареса и на всеки, който е фен на поредицата. Знам, това не е дългоочаквания шести том, но все пак е история от вселената, па макар и без пряка връзка с основното действие.

Изданието е полиграфско бижу, а илюстрациите на Ройо са просто без коментар.

Сега водим преговори с дъщерята, дали втората корица трябва да си стои на книгата, или залепена над нейното легло. За сега успявам да опазя целостта на „Леденият дракон”, но да видим до кога.

Благодарим на издателство „Бард“ за предоставената ни за ревю бройка.

4 коментара за “Джордж Р. Р. Мартин и Луис Ройо: Леденият дракон

  1. Pingback: Леденият дракон | Аз чета

  2. Pingback: Магията на „Леденият дракон“ | bookcompass

  3. Pingback: „ЛЕДЕНИЯТ ДРАКОН“ НА ДЖОРДЖ Р. Р. МАРТИН | Книжен Петър

  4. Pingback: Джордж Р. Р. Мартин: Жокери 1 – Приумици

Вашият коментар