Джордж Р. Р. Мартин: Жокери 1


wild-cards-1Така де, докато чакаме Мартин да се накани и да пусне следващата книга от сагата „Песен за огън и лед“, може да сме доволни, че родните издатели се присетиха и за по-старите негови неща и те взеха да се появяват на български. Адмирации за „Сиела“ и за смелостта да издадат „Жокери“ – първата книга от емблематичната и много силна поредица „Wild Cards“. Идеята се ражда покрай една игра и Мартин решава да доразвие историите, появили се около нея. Той създава света с ключовото събитие и събира различни автори, които да изваят един уникален роман, изграден от десетки разкази, обединени от обща нишка. В ръцете ни е един невероятен мозаичен роман, в който отделните творби разказват от различни гледни точки една друга история на САЩ.

Годината е 1946 г. и светът все още се възстановява от ужаса на ВСВ, но това не пречи на нови заплахи да пълзят по лицето на Земята. Студената война започва да се оформя като най-големия кошмар за бъдещето, комунизмът е влязъл в ерата на Сталинизма и САЩ се тресе от тази идеологическа заплаха, като междувременно се бори да се оттърси от своя расизъм, който е пуснал дълбоки корени и не иска да си отива, и точно в този напрегнат момент се случва ключовото събитие, което запраща историята в нова посока. Оказва се, че вселената е пълна с извънземни раси и една от тях, която твърди, че Земята е изгубена тяхна колония, решава да разпръсне експериментално биологично оръжие над хората. Това е вирус, които е смъртоносен за огромна част от хората, но при един на всеки десет предизвиква неочаквани промени – някои се сдобиват със свръхчовешки сили, а други се превръщат в чудовища и изроди. Първите получават прозвището Аса, а другите – жокери, по аналогия с това каква карта ще изтеглиш случайно от колода разбъркани карти.

„Жокери“ е алтернативна история на нашият свят, чието начало започва от средата на 20 век и продължава до края на 80-те. Убеден съм, че тя е много по-интересна за американците и за хора, запознати в детайли със събитията в САЩ в периода, в който се развива книгата, защото тук ключови събития от периода са променени от последствията от вируса, но това не означава, че не е и адски увлекателна за всички фенове на фантастиката. В никакъв случай, просто по-запознатите с историята, ще уловят много повече нюанси на алтернативната нишка. Тук са хора и събития: Кенеди, Уотъргейт, хипи движението, сексуалната революция, Витнамската и Корейската война, хипнотизиращия страх от комунизма, ловът на вещици на МакКарти и още много други, но пречупени през хиперболизиращата лупа на Ключовото събитие.

Това не е книга, пълна с приключения, в която доброто винаги побеждава, а хората, притежаващи суперсили, не винаги са благородни и не винаги искат да помагат на слабите и онеправданите. „Жокери“ е пряко повлиян от идеята за супергероите в комиксите, но тук атмосферата е много по-близка до отделни арки в тези вселени, които са изключение от правилото и общия тон на поредиците. Атмосферата е доста по-мрачна, по-реалистична и засяга много теми, за които рядко става въпрос в комиксите. Разказите не са насочени към сблъсъци между супергерои и злодеи, а към това какво става с обществото след разпръсването на вируса. Как хората реагират на трансформираните – на тези сдобили се със суперсили и на обезобразените. Като тоналност „Жокери“ е идентичен с филма и графичната новела „Watchmen“. Една от основните теми в романа е за ксенофобията и расизма, които успешно скачат от цвета на кожата, към жокерите и асата. САЩ се сдобива набързо с репресивен апарат, който твърди, че защитава Америка, американците и демокрацията, но реално обслужва расизма и сексизма, които са заплашени от разгром, но много бързо намират благодатна почва за избуяване в страх от жокерите и асата, и криещи се зад понятието консерватизъм. „Жокери“ е колкото фантастика и алтернативна история, толкова и криво огледало, което критикува безмилостно и остро проблемите, разкъсващи САЩ през този период.

„Жокери“ е началото на една много успешна поредица, която вече включва над 20 книги и аз много се надявам да видим някои от най-добрите, преведени на български език. Приключението започна със саможертвата на Ракетата и смелостта на „Сиела“. Сега топката е у нас – читателите и от нас зависи дали ще се появят и други томове от поредицата. Аз лично много искам да разбера какво става със Сънчо, Фортунато, Костенурката и със следващите поколения Аса и Жокери. Много ме гложди и как Кукловода е променил политиката на Америка през 20 век.

В дома на червея

Гибелта на светлината

Трескав блян

Старият Марс

Леденият дракон

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s