Арундати Рой: Богът на дребните неща


god_small_thingsРоманът на Арундати Рой дава прекрасна представа за Индия от началото на седемдесетте години без да има публицистичен тон.

„Богът на дребните неща“ представлява интимният свят на близнаци, които се превръщат в жертва на собственото си семейство. По същия начин, по който и членовете на въпросното семейство са жертва на обществото: изгубили мечтите си и напъхани в рамките на кастовите закони, странно комбинирани с християнски морал и комунистическите идеи, навлезли в Керала през този период.

Наративът основно се води от гледната точка на близнаците Рахел и Еста, които живеят заедно със семейството на разведената си майка. Интимният свят на децата и тяхната невинност са прекрасен фон за дребнавостта на лелята Беба Кочама, безпринципната доброта на  Чако, слепотата (в преносния смисъл) на бабата Мамачи и депресивната апатия на майка им. И макар фабулата да е фокусирана върху семейството, в техния живот постепенно се процежда отровата на разкъсваната от традицията и социалните новости Индия.

Арундати Рой разказва историята на всеки член от семейството с изключително психологическо разбиране за Големите и Дребните неща, които определят мислите и живота ни. Героите ѝ не са наистина приятни или непременно добри, но дали ще ни ги представи с кратката забележка, с конкретна сцена или цяла глава, Рой успява да ни разкрие тяхната истинска същност, без да ги заклейми.

Не харесах наистина стила на писателката – на моменти имах чувството, че просто се опива в познанията си по английския език и изпада в самоцелни описания – но не мога да отрека, че е самобитен и разпознаваем. По някакъв странен начин „Богът на дребните неща“ ми напомни „Белфльор“ и донякъде „Сто години самота“.

П.П. Преводът на романа от Леда Милева е майсторство сам по себе си.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s