Кели Армстронг: Bitten


автор: Траяна 

Bitten е първата книга в доста дългата и популярна поредица на Кели Армстронг Women from the Other World. В самата поредица има няколко различни сюжетни линии с различни главни героини. Този роман дава началото на върколашката поредица за Елена Майкълс.

Елена е жена, превърната с предателство във върколак, която се опитва да води „нормален“ живот в Торонто, далеч от глутницата си. В живота ѝ нещата са почти подредени, когато едно спешно обаждане я връща в имението, обитавано постоянно от глутницата. Побъркан „пес“ (въколак извън глутницата) убива хора и ги подхвърля на територията им. Разследването на убийствата и преследването на виновника е усложнено от обтегнатите отношения на Елена с алфата и нетърпимостта ѝ към Клейтън – нейния бивш годеник.

За съжаление по същество си говорим за поредната книга в графа „ърбън фентъзи с шейпшифтъри, разказано в първо лице единствено число от гледна точка на главната героиня.“ Както се досещате, постановката отново е класическа – една единствена жена върколак сред купчина мъже. И отново главната героиня се опитва да бъде „нормален“ човек, да излезе от клишето, в което я поставя свръхестествената ѝ способност. Наясно съм, че това е един от копираните романи в жанра, поради неговата успеваемост. Stray, която имах нещастието да прочета преди известно време си е откровен кавър на темата, героите, отношенията, сюжета. Също така, обаче съм вече пренаситена от еднотипните романи в жанра и факта, че Bitten е един от първите появили се на пазара, не го прави по-различен от това, което вече съм чела. С една дума – почти от самото начало знаех какво ще се случи и за мен романът не беше подходящ.

Положителното в романа е добре изградения сетинг. Армстронг поднася правилата, според които живее глутницата на много умерени дози. Героите са описани без сладникави опити за прикриване на недостатъци или омекотяване на характерите им.

Макар да е абсурдно, именно реалистичността на героите бе една от причините да не харесам книгата. Преди всичко заради откровено неприятната главна героиня. Трудно е харесаш жена с комплекси, която ги избива като мачка хората около себе си. Елена прави доста грешки и взема решения, които на моменти изглеждат много егоистични. Може би малко по-натам в поредицата Кели Армстронг придава на героинята си малко по-приемлив образ. А може би не.

Препоръчвам романа за хора начинаещи в жанра. Ако вече сте чели поне две други поредица с подобно съдържание, вероятно Bitten не е вашия роман.

Поредица Women from the Other World:

1. Bitten
2. Stolen
3. Dime Store Magic
4. Industrial Magic
5. Haunted
6. Broken
7. No Humans Involved
8. Personal Demon
9. Living with the Dead
10. Frostbitten
11. Waking the Witch
12. Spellbound
13. Thirteen

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s