Ърнест Хемингуей: Острови на течението


автор: Траяна 

„Острови на течението“ е нещо като рецептурник. От нея човек може да се научи да прави поне десет вида ястия и около десет пъти повече коктейли. Но преди всичко представлява практическо ръководство за това как да бъдеш мъж, ако мерим с аршина за мъжество от времената преди емолюцията.

Книга за това как да ловиш риба и как да преследваш врага в морето. Роман за това как да помогнеш на синовете си да възмъжеят. Как да обичаш бившите си жени. Да умееш да бъдеш сам след няколко развода, и да работиш дисциплинирано, дори когато не ти се налага. Как да  знаеш дълга си и да го изпълняваш доброволно, без да очакваш нещо в замяна. Как мълчаливо да давиш горящата мъка в морето и в море от алкохол.

Всъщност как да бъдеш мъж като самия Хемингуей.

Книга написана в неговия предпочитан лаконичен стил, с айсберговия му сюжетен похват на привидна маловажност на действието.

Не обичам да пиша ревюта за книги, които осъзнавам, че са качествени, но не са ми допаднали. Не се и очакваше да ми хареса. „Острови на течението“ е съвсем целенасочено запознаване със самия писател, преди да прочета книгите, които ми препоръчват. Понякога четенето на художествена литература може да бъде сложна и продължителна работа.

Възпитаване на вкус, да му се не види.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s