Патриша Бригс: Създадена от сребро


автор: Траяна 

В очакване на шестата книга от поредицата за Мърси Томпсън – River Marked, реших да си припомня издадената през миналата година Silver Borne. Надявах се спомените ми за нея да са неверни и всъщност да се окаже също толкова добра колкото и първите четири романа, които препрочетох поне по пет пъти. Уви, след внимателен анализ все още съм на мнение, че Silver Borne не оправда очакванията ми преди година, не ги оправда и сега.

Да, стилът на Патриша Бригс си остава също толкова добър, колкото и в останалите й романи. Героите от поредицата остават верни на характерите си. Мърси отново се забърква в неприятности; Адам продължава да е все същия очарователен и контролиращ алфа, а Зий – сърдит гремлин.

Този път проблемите на любимата ми автомонтьорка започват с книгата, която е писана от феи за феи, която Мърси взела на заем, за да се образова. Всъщност проблемите й започват, когато членовете на глутницата на Адам използват умствените връзки между вълците, за да й дърпат конците като на марионетка. Положението става почти неконтролируемо, когато стария й приятел Сам прави опит за самоубийство.

Недоволството ми от романа се дължи на факта, че отново действието се развива бавно и се отделя твърде много време за изграждане на сетинга. Чудесен подход, когато става дума за първоначалните книги от всяка поредица, но когато сме вече на петия том, ми се струва доста излишно. А когато се остави настрана описанието и обясненията за поведението на върколаците или феите, реално действие имаме едва в последната третина на Silver Borne. За щастие личната драма на един от второстепенните герои спасява романа от това да си е просто пълнеж в една доста продължителна поредица.

В очакване съм до дни да се добера до River Marked, която се надявам да бъде доста по-неописателна и с повечко сюжет.

И за да не оставате с погрешно впечатление – първите три тома за Мърси Томпсън си остават любимите ми ърбън фентъзи романи.

Поредица „Мърси Томпсън”:

1. Moon Called – ревю
2. Blood Bound – ревю
3. Iron Kissed – ревю
4. Bone Crossed – ревю
5. Silver Borne
6. River Marked – ревю
7. Frost Burned – ревю

Един коментар за “Патриша Бригс: Създадена от сребро

  1. Pingback: Patricia Briggs: Silver Borne | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s