Скот Уестърфийлд: Левиатан


автор: Траяна 

Leviathan е началото на стийм-пънк YA поредица, чието действие се развива преди началото на Първата световна война. Европа е разделена на два лагера – дарвинисти (Англия, Франция и Русия са големите играчи) и тракала (Германия, Австро-Унгария и неофициално Турция). Икономиката на тракалата се базира изцяло на техническа индустрия, докато дарвинистите използват генно инженерство, за да създават нови биологични видове животни, които се използват като работни добичета. Убийството на престолонаследника на Австро-унгарската империя Франц Фердинанд в Сараево катализира верижната реакция на война между Великите сили.

Когато ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му умират, техния син Александър забягва към Швейцария, заедно с двамата си преподаватели и екипажа на Имперски уокър (танк на два крака). Александър официално не може да наследи трона, защото е продукт на морганатичен брак, което не пречи на прачичо му императорът да се опитва да го отстрани.

В същото време в Кралския аерофлот на Англия постъпва на служба Дерин Шарп – шестнайсетгодишна шотландка, която не се примирява с шиенето и вместо това навлича мъжки дрехи. Дерин бързо бива назначена като мичман на кораба „Левиатан” – огромна екосистема, побрана в генно модифициран кит, който лети на водород. Историята проследява едновременно приключенията на Александър и Дерин, до момента в който пътят на двамата се пресича на безлюден глетчер в Швейцария.

Стилът на Уестърфийлд се отличава с бързо действие и описателност на битки, машинарии и странни животни. Романът действително заслужава всичките си награди в YA жанра – награда „Локус” и „Ореалис”, както и номинация за наградата „Андре Нортън”. Наистина ми беше приятно да прочета книгата – героите са изключително интересни, приключенията – безброй, а описанието на насилието неграфично и без детайли. Романът е дотолкова цензуриран от насилие и секс, а Александър и Дерин са с толкова наивно мислене (особено в началото), че Leviathan по-скоро е детска, отколкото тийнейджърска книга.

Въпреки гореспоменатото алтернативната история, която предлага Скот Уестърфийлд, е интересна и забавна и препоръчвам като приключенски роман.

Поредица „Левиатан“:

1. Leviathan
2. Behemoth – ревю
3. Goliath – ревю

3 коментара за “Скот Уестърфийлд: Левиатан

  1. Pingback: Scott Westerfeld: Leviathan | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s