Рейчъл Винсент: Stray


автор: Траяна 

Не можах да намеря точен превод на български, който да предаде правилно смисъла на заглавието. Буквално преведено „stray“ означава безпризорно, бездомно животно. В контекста на романа – това е шейпшифтър без собствена глутница и съответно – без своя територия.  В първия роман от поредицата Shifters (6 тома + 1 разказ) Рейчъл Винсeнт общо взето представя сетинга и правилата на магическия си свят, разказва накратко миналото на героинята и си оставя широко отворен край за продължение на историята.

Stray е типичният върколашки съвременен градски роман. Сред нас тайно живеят хора, който могат да се превръщат в някакъв вид хищници (в случая – големи котки). Разбира се, те са социални животни и живеят на глутници, със свои водачи и свои правила, и като цяло се стремят да живеят под радара на обществото. „Лошите” са бунтарите, безпризорните, които си нямат собствена глутница и са на крачка от пълното подивяване. Отново като по калъп – главната героиня не харесва факта, че животът ѝ се върти около принадлежността ѝ към шейпшифтърите. (Ще се изненадам, ако попадна на ърбън фентъзи, в което някоя героиня е доволна от способностите си и ги използва по предназначение.)

Фейт Сандърс е единствената дъщеря на алфата на глутницата си и нейният бъдещ съпруг ще наследи титлата. Понеже не е очарована от представата за котило момчета и домакинстване, Фейт си е извоювала правото да следва в университета далеч от ранчото, обитавано от глутницата. Когато обаче дъщерята на алфата на друг клан е открита изнасилена и полуизядена, таткото на Фейт изпраща тежката кавалерия да прибере блудната дъщеря – бившия ѝ любовник Марк.

Досещате се за останалото – разследване на убийството, искри межди Фейт и всичко мъжко, което не ѝ е брат, и горе долу завършен край на романа.

Stray не е лошо четиво. Просто бе предвидимо и дотолкова стандартно, че нямам желание с задълбавам в следващите пет романа, за да видя как толкова бунтарски настроената героиня се нагърбва с управлението на глутницата, никога не става преподавател по английска литература и ражда поне едно дете на същия тоя мачо, дето ѝ пили по нервите в книга едно.

Поредица Shifters:

1. Stray
2. Rogue
3. Pride
4. Prey
5. Shift
6. Alpha

9 коментара за “Рейчъл Винсент: Stray

  1. А доколкото разбирам, и самото заглавие съобщава кой и какъв е лошия. 😀
    Специално за теб някой ден ще напиша разказ с главна героиня, отговаряща на спецификациите. 🙂

    Харесвам

  2. Въх, обещавам да го напиша все някога. Моите обещания обаче не струват, така че си вземи пример от Зори – сръчкай ме, ако решиш, че се бавя.

    Харесвам

  3. Ау, тази книга много трудно я издържах. Няма толкова дразнеща героиня. Дори и да бях готова да преглътна огромното преписване от „Ухапана“ на Кели Армстронг, то характера на нашата върколачка тотално ме вбеси… Отделно повърхностното отношение към доста тежката тема за маниакалните убийства и изнасилвания ме убедиха в решението да не продължа поредицата…

    Харесвам

    • Да, и на мен цялата работа с изнасилванията ми се стори като някакъв доста безмислен сетинг, колкото да има какво да се случва на заден фон.

      Харесвам

  4. Тери, май ти открих героинята в ърбън фентъзи, дето да е доволна от способностите си, ползва ги, че и книжката е доста прилично написана… 🙂 Кара Гилиън на Диана Роуланд.

    Харесвам

      • Доста? Хм, че аз току що я свърших. Да не се бъркаш? Това не е онова със зомбито, тва е другата поредица на авторката. За детектив, призоваващ демони.

        Харесвам

      • Бааа, знам те аз вече – като пуснеш превод, значи е поне над средната оценка. А и току що прочетох ревюто в броя на Трубадурите. 🙂

        Ще я пробвам, като ме призове ърбън фентъзито отново.

        Харесвам

Вашият коментар