Кели Армстронг: Призоваването


автор: Траяна 

Кели Армстронг е популярна на англоезичния пазар преди всичко с ърбън фентъзи поредицата си за възрастни Women of the Otherworld. Подхванах YA трилогията „Най-тъмните сили” покрай предстоящото й издаване на български език от „Колибри”. Опитвам се да съм актуална. Знаете как стоят нещата – рейтинг, от който не печеля нищо; опит да разбера мисленето на родните книгоиздатели и т.н.. 🙂 Толкова за причината да посегна точно към тази поредица. Дали съжалявам? Отговорът е „По-скоро – не”.

Позволете да се отклоня за момент от логиката на ревюто и преди да ви обясня защо е така, да драсна няколко реда за сюжета.

В деня, когато Клоуи Сандърс става жена, започва да вижда призраци. Брутално обгорял мъртвец се опитва да привлече вниманието й в училище и тя изпада в истерия. Както си му е реда – веднага затварят героинята в дом за психически нестабилни деца, където й поставят диагноза „шизофрения”. Великата бъдеща сценаристка и режисьорка е шизо, хахо, пълна лунатичка на хапчета. Най-лошото е, че останалите тийнейджъри в „Лайъл хаус” също като нея изглеждат нормални, но не се знае дали те не са опасните хаховци. За неизвестно дълъг период от време Клоуи ще трябва да личното си пространство с преследваната от полтъргайст Лиз, чаровния Саймън, неговият огромен и агресивен брат Дерек, пироманката Рей и злобната изпадаща в истерии Виктория.

Сигурно си спомняте колко бях възмутена преди година от проваления потенциал на „Паднали ангели” от Лорън Кейт. Кели Армстронг показва какво трябва да се случи в институция, обитавана от проблемни тийнейджъри. Да, истина е, че голяма част от драмата на романа се върти около размишленията на Клоуи – „Аз шизо ли съм и трябва ли да пия лекарства?”. Обаче… Армстронг успява да го направи ненатрапчиво. Самосъжаленията и самоанализата на героинята са ни поднесени в много умерени дози и преди всичко – в подходящия момент, за да не пречат на действието. И противно на очакванията – в романа наистина се случват разни неща и има няколко доста силни хорър сцени, макар и донякъде „омекотени” за аудиторията.

„Призоваването” вероятно няма да се хареса на по-възрастната публика. Романът не излиза от YA таргет-аудиторията си и е цензуриран откъм сексуални сцени. Но това е добре написана книга (въведение към трилогия) – с усет към награждане на напрежението, и развитие на героите. Искам за финал само да спомена, че Кели Армстронг е доста хитра писателка. Всичките възражения, които човек може да има към наивната и добра главна героиня, са вкарани в устата на злобарката и критичния читател дори не може да дръпне една солена на Клоуи за наивизма, защото пък злодейката е още по-драснеща с рантенето си по темата. Не мога да кажа, че съм възхитена или изненадана от книгата, но мога да дам дума, че заслужава да бъде спомената с добро, заради разказваческото умение на авторката.

Поредица „Най-тъмните сили“:

1. Призоваването
2. Пробуждането – ревю
3. Разплата – ревю

Един коментар за “Кели Армстронг: Призоваването

  1. Супер поредица! С нетърпение я чакам;) Начетох се на възторжени отзиви за „Призоваването“ и следващите книги от трилогията в goodreads, а те са страшен барометър.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s