Н. К. Джемисън: Разпокъсаните кралства


автор: Траяна 

За сюжета: Десет години след като богът на Хаоса Нахадот се е освободил от вековното си пленничество, династията на Арамерите е заплашена от падение. Контролът на Църквата на Светлия Итемпас над Стоте хиляди кралства постепенно се изплъзва и се появяват не само куп нови деноминации на официалната църква, но и няколко нови (стари) религии.

В Сенчестият град под Световното дърво местни и туристи развълнувано разнасят слуховете за отвличанията и смъртта на няколко по-незначителни божества. Сляпата художничка Ори (която обаче вижда магия) неволно се оказва в центъра на божествената война, когато прибира от бунището постоянно умиращия и възкръсващ мълчаливец, когото нарича Слънчо.

Ревюто: The Broken Kingdoms не е съвсем пряко продължение на The Hundred Thousand Kingdoms, макар авторката да ги поставя в една поредица. Част от боговете са познати от първата книга, но голяма част от главните герои се появят едва тук. В сюжетно отношение това си е съвсем отделна книга, и събитията централни за The Hundred Thousand Kingdoms, са обобщени с няколко абзаца.

Този път Н. К. Джемисън не ни поднася толкова мащабна епика за войната на божествената троица. Вместо това разказва доста концентрираната, макар и силно магическа, история на незначително момиче без очи и с голямо сърце. И противно на очакванията ми, героинята не търсеше и не получаваше съчувствие за недъга си – нито от героите, нито от читателите. Веднага след като прочетох синопсиса на романа, заподозрях, че писателката ще има големи проблеми с достоверността на поне един от героите. Итемпас, който е бог на светлината, реда и непроменливото състояние трябва да се промени – не само да осъзнае и проумее грешката си, но и да се разкае за нея. За моя радост, Джемисън постига това противоречиво развитие в характера на низвергнатия бог по леко обиколен, но логичен начин.

The Broken Kingdoms е оригинално и напълно самостоятелно фентъзи с горчиво-сладък край, предназначено за хората, които ценят не толкова епиката и битките (макар и да има доста и от тях), колкото психологията в романите.

Поредица The Inheritance:

1. The Hundred Thousand Kingdoms – ревю
2. The Broken Kingdoms
3 . The Kingdom of Gods – ревю

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s