Ричард Кадри: Sandman Slim


автор: Траяна 

Sandman Slim бе приятно разнообразие в жанра на ърбън фентъзито. Като начало това е първият прочетен от мен роман от този жанр, за който мога да се закълна, че няма грам елемент на романтика. Даже и в „Патрулите“ на Лукяненко имаше любов. Второ, повествованието се води от гледна точка на мъж. Друга новост за мен, след като отлагам вече месеци наред „Досиетата на Дрезден“. Трето, въпреки че главният герой Джеймс Старк притежава огромни кохонес, Ричард Кадри е успял да създаде роман без фалшив и дразнещ мачизъм.

Магът Джеймс Старк се завръща в Лос Анджелис след единайсет години прекарани в Ада, където нонстоп е участвал в гладиаторски борби срещу всевъзможни гадини. Смъртта на жената, която е обичал и предателството на приятелите му от магьосническия му кръг го превръщат в безмилостен убиец. Трудно е да се каже, че Старк живее за отмъщение, при условие че той няма много избор по въпроса. Преживяванията в Пъкъла са го направили почти неубиваем. Но определено отмъщението е елемента, който задвижва този мрачен, саркастичен и изненадващ роман.

Писателят създава един доста неприятен Лос Анджелис, пълен с неонацисти, окултисти, изродки изживяващи се като хентай-героини, ангели, демони и всевъзможни фентъзи същества. На фона на цялата тази сган Старк би трябвало да изглежда сравнително приятен, но истината е, че единственото привлекателно у него е сухото му чувство за хумор. Всичко останало е горяща омраза, самоубийствени импулси и общ непукизъм. Благодарение на факта, че го пребиват редовно, той не се превръща в някакъв непобедим супермен. И благодарение на факта, че той също млати останалите лоши редовно, не успява да стане будещо съчувствие мрънкало.

Разбира се Sandman Slim не е лишен от недостатъци. На моменти поведението на Старк граничи с откровен дебилизъм. Все пак има и други начини да разкостиш врага, освен да тръгнеш с рогата напред. А и си мисля, че малко повечко магия вместо груба сила не би била излишна. Но от друга страна, Кадри вероятно се е стремил към интензивност на темпото, а не инфодъмпове, за да се просвети читателя. 

Сюжетът се развива неправолинейно и бързо, въпреки че тук, там се срещат няколко по-скучновати моменти на продължителни ретроспекции. Като цяло Sandman Slim представлява оригинална трактовка на християнската митология, мрачна и задимена градска среда, сиви герои, безпощадно меле и киселинен сарказъм.

Препоръчвам.

Поредица Sandman Slim:

1. Sandman Slim
2. Kill the Dead
3. Aloha from Hell – ETA 2011

Един коментар за “Ричард Кадри: Sandman Slim

  1. Pingback: Richard Kadrey: Sandman Slim | Bulgarian Blog

Коментари са забранени.