Нийл Геймън: Момчетата на Ананси


автор: Траяна 

Дебелака Чарли Нанси имаше кофти седмица. И вината за това не бе на хърбавата му и злобна бъдеща тъща. Не. Както винаги, при всяка една срамна ситуация в живота на Чарли, който дори не беше дебел, пръст в цялата история имаше неговият баща-шегобиец. Този път баща му беше умрял при особено засрамващи обстоятелства (те включваха кареоке и млади едрогърдести туристки.) Според съседката г-жа Дънуити на въпросния баща трябвало да му се прости, защото бил бог. В допълнение – Чарли научи от г-жа Дънуити, че има и брат. Госпожа Дънуити беше много стара дама, ако разбирате какво ви намеквам.

Съвсем на майтап Чарли поръча на един паяк в градината да предаде послание на отдавна изчезналия му несъществуващ брат. Кофти седмицата на Дебелака Чарли се сговни тотално, когато на вратата му цъфна Паяк – гореспоменатия несъществуващ брат, който бе наследил целия чар и всичките божествени способности на баща им. Освен, че неканен си нанесе тропическия плаж в килера на Чарли, Паяк превзе и живота му. Започна да излиза с годеницата му, успя да го натопи пред шефа му и да накара полицията да го арестуват. Изобщо много кофти седмица за Дебелака Чарли.

„Момчетата на Ананси” е прекраснен роман базиран на древните африкански митове за бога шегобиец Ананси, за Жената Птица, за страшния Тигър. Мисля, че приказната тематика и факта, че пише за бог шегобиец, е позволила на Геймън да вкара нещо повече от щипка хумор в романа си. Даже си мисля, че докато е готвил първата част от книгата, ръката на автора е трепнала и е изляла в цялата смес от митове, реалност и приключение, доста по-голяма доза смях от обичайната. А може би Ананси тайно е прочел ръкописа на Геймън и сам е допълнил забавните сцени.

Откровено казано, бях много изненадана от лековатия тон на романа, до момента в който не се намесиха и останалите богове от африканските митове. Едва в средата на книгата Геймън забърка обичайната си мрачновата и мистична атмосфера. Но хуморът си остана.

„Момчетата на Ананси” не е само книга за богове. Тя разказва и за сътворението и творческата искра у човека, за това колко важни са песните и историите и как те ни правят богове.

Боготворя таланта на Нийл Геймън.

4 коментара за “Нийл Геймън: Момчетата на Ананси

  1. Брр, току що си я купих, изхарчих си парите и времето за обяд заради нея! На съвестта ти трябва да тежи че останах гладен днес 😛 Хах, даже е посветил книгата нa мен 🙂 Т.е. на всички читатели 🙂

    Харесвам

  2. Брей, даже не знаех, че има новоизлязла книга на Геймън. Ревюто е доста добро, ще се замисля да си я купя, но за разлика от Ламот – ще пестя от парите за тъпи филми, а не за обяд. 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s