Карън Мари Монинг: Треска за феи


автор: Траяна 

Третият роман в поредицата на Карън Мари Монинг за МакКайла Лейн  – Faefever ми хареса още повече от предходните два. Ако досега главната героиня се ориентираше в обстановката, то тук Мак вече става активна и се опитва да контролира средата си. Появата на останалите ший-зрящи още в Bloodfever й дава още един вариант за избор на съюзници. За нещастие примката около врата й се затяга все повече и повече. Книжарницата на Джерико, се оказва илюзорно убежище за Мак. Всичките й врагове знаят къде да я открият и един по един решават да й направят посещение. Господаря повелител, който Мак се е заклела да унищожи, се оказва нещо различно от човек. Умението му да използва Друидския глас е най-опасното за нея, защото може да я лиши изцяло от волята й.

В Faefever се появява и нов отбор играчи – друидския клан МакКелтар, чиято цел да запазят стените между нашето измерение и това, което обитават феите. С наближаването на Хелоуин бариерите изтъняват все повече и МакКайла прави всичко възможно да помогне на ший-зрящите и шотландския клан да изпълнят своите ритуали.

Първата част от романа се фокусира около уроците по овладяване на Друидския глас, които Барънс дава на Мак. Тези сцени са идеалния начин да се разкрие на читателя факта, че той не е човек. МакКайла упорито задава въпроси и ровичка в тайните на учителя си, но той става все по-загадъчен. И докато Барънс се превръща в не-човек, то В’лейн с всяко следващо появяване придобива все по-човешко поведение. Умишленото му хуманизиране, разбира се, има една единствена цел – да спечели доверието на Мак.

Всичко друго по сюжета би било спойлер. Мога само да кажа, че Faefever съдържа няколко перфектно описани сцени на конфронтация между Мак и Барънс, изпълнени с осезаемо сексуално напрежение. Въпреки ужасно бруталния край на романа (Хелоуин действително се оказва най-мрачната и дълга нощ) – се смях с  глас, когато героинята ни изобретява своя МакОреол.

Преливам от доволство, че Карън Мари Монинг не се колебае и за миг да причини ужасяващи неща на героите си. Обожавам кръвожадните и безмилостни писатели, макар че обикновено им дръпвам по една нашенска, когато смажат някой от любимците ми.

В заключение – прочита на Faefever като самостоятелен роман не е възможен. Въпреки резюмиращия първите да романа пролог, както и речника на термините накрая, просто няма начин читателят да подхване серията от Faefever без да изпадне в недоумение. Същевременно кошмарния край буквално задължава подхващането на следващата книга –  Dreamfever веднага.

Малък откъс от средата на Faefever:

Застани на един крак и подскачай.
– Ти си гадняр – просъсках, докато подскачах.
– Начинът да устоиш на Гласа е да откриеш онова място у себе си, което никой друг не може да докосне. – поучи ме Барънс.
– Имаш предвид мястото на ший-зрението? – попитах, подскачайки като еднокрака кокошка.
– Не, друго място. Всички хора го притежават. Не само ший-зрящите. Раждаме се в самота, и умираме в самота. Това място.
– Не схващам.
– Знам. Затова подскачаш.

Поредица Fever (The Chronicles of Mac O’Connor):
1. Darkfever – ревю
2. Bloodfever – ревю
3. Faefever
4. Dreamfever – ревю
5. Shadowfever – ревю

Поредица Dani O’Malley (Fever world): 

1. Iced – ревю
2. Burned  – ревю
3. Feverborn – ETA 2015
4. Feversong – ETA ?
5. Untitled – ETA ?

РОМАНЪТ Е ИЗДАДЕН НА БЪЛГАРИСКИ ПРЕЗ 2014 г. под заглавието „Проклятието на черната луна“

18 коментара за “Карън Мари Монинг: Треска за феи

  1. Избрала си прекрасно момента да започнеш тази поредица.
    Dreamfever е много мрачна и краят е просто убийствен. (Кой свършва книга така?)
    Мистерията се задълбочава още повече и вече не знаеш кой кой/какво е и какво точно цели.
    Предвид че последната книга излиза утре, няма да ти се налага да чакаш дълго за да разбереш.
    Завиждам ти.
    Много!

    Харесвам

    • Наистина завършва много брутално четвърта книга. С един мой приятел четохме поредицата едновременно и проведохме доста дълги телефонни разговори в разни теории за края на Dreamfever.
      А ти много време ли чака книгите?
      Миналата седмица изгълтах Highlander-поредицата на Монинг. Няколко книги са за клана МакКелтар и правят някакви податки към предстоящите събития във Fever поредицата. Нямам търпение да се докопам до Shadowfever. 🙂 Дано я качат бързо в мрежата…

      Харесвам

  2. Aуч. Годината е била доста дълга. Аз едва се сдържах около месец.

    🙂 Благодаря за линковете.

    Аз надлежно ще си издърпам романа в електронен вариант, че нямам търпение, и ще си изчакам пейпърбак изданието в края на годината. Миналата седмица пуснах заявка за първите 4 с меки корици и все още чакам.
    И ти ли си поръчваш от Bookdepository? Голяма мъка станаха доставките от началото на декември.

    Харесвам

    • Да, BookDepository.
      Преди си получавах нещата за 3-5дни. От ноември минават през Швеция и е някакъв ужас!
      Днес ми пристигнаха 3 книги, изпратени м/у 18 и 24 декември.
      Не ми пука особено за тези, които вече съм чела, но имам 4-5 pre-ordered и си ги искам навреме. Каква ми е ползата, че там ги получават седмица или две преди официалната дата, ако ще ми ги бавят цял месец?

      Харесвам

  3. Никаква. За съжаление Амазон не е алтернатива с шипинг-таксите, така че явно ще си ги чакаме по един месец доставките и това е.
    Току що прочетох първите две глави от Shadowfever – брутално, но не много неочаквано. Все пак съм оптимистично настроена, предвид факта че в другата поредица тези проблеми ги преодоляваха. Стискам палци. JZB rulz.

    Харесвам

    • Никак неочаквано даже, но за малко да ме просълзи. Рядко се вълнувам толкова много заради книга.
      Иначе за JB.. за разлика от HL, Fever не е паранормален романс, така че не е задължително Мак да свърши с него или с когото и да било. Въпреки това Карън ОБЕЩА щастлив край и си мисля, че ще включва и някаква романтична развръзка.
      На мен не ми пука особено за това. Ако не се съберат, ще има повече Джерико за нас 😛

      Stay to the Lights

      Харесвам

  4. Току-що я свърших. Мда… На моменти направо ме разби, особено историята защо можем да минаваме през огледалото…
    Поредицата е смазваща!

    Харесвам

    • Напълно те разбирам. И при мен е така.
      Чудя се даже дали да не я прочета пак. Сега.
      Надявам се името на новата поредица да ми изскочи този път.

      Харесвам

  5. Книгата ми дойде днес.
    И не, не се стърпях. На 18-ти вечерта я започнах и я приключих на 19-ти (добре де, 20-ти, 4 сутринта)

    НЕ ЗНАЕШ ЗА НОВАТА ПОРЕДИЦА?!

    Харесвам

      • YES! Знаех си просто! Оня ден, като написах ревюто за SF го оставих да поотлежи за проверка на повторения и правописни грешки. Цитат:

        „Въпреки че леко отворения край дава някаква вратичка за продължение, смятам че Карън Мари Монинг няма да продължи квинталогията Fever. Или поне няма да го стори от гледна точка на МакКайла Лейн. Може би някой от второстепенните герои би станал чудесен главен герои в някоя друга поредица. (Go, Dani MEGA O’Malley!)“

        Мерси, направо ми просветли деня с тази новина!
        😀 😀 😀

        Харесвам

Вашият коментар