Странна отвара


автор: Траяна 

Когато отворих страницата на издателство St. Martin’s Press установих, че основната част от SF & Fantasy книгите, които публикуват са вампирско-върколашки. В интерес на истината една от най-популярните писателки в жанра – Шерилин Кениън е тяхно протеже.

Миналото лято St. Martin’s Press са издали антологията Strange Brew, на която попаднах в търсене на поредния разказ на Патриша Бригс. Изненадващата част е, че макар да не съм чувала за съставителката П. Н. Елронд резултатът от работата й ми хареса страшно много. Антологията е на тема вещици и магия от жанра на ърбан фентъзито. Разказите са сравнително хомогенни по качество, но разбира се всеки от тях заслужава по няколко думи отделно.

Патриша Бригс – Seeing Eye

„Зрящи очи” е същинско бижу. В рамките на тридесетина страници срещаме върколак, бяла вещица с тъмно минало, зъл вещер и няколко други интересни индивиди. Ставаме свидетели на чудо, на полицейско разследване и магическа битка. Знам, че звуча екзалтирано, но повярвайте ми – разказът изцяло го заслужава. Бригс е успяла да разкаже сбито и все пак достатъчно зрелищно, едно чудесно приключение с живи и истински герои. Ето тук можете да прочетете първата третина от разказа в превод на български от моя милост.

Джим Бъчър – Last Call

„Последно повикване” е част от ърбън фентъзи поредицата на Бъчър за магьосника Хари Дрезден. Хари и неговата постоянна партньорка (или работодател) в разследването, полицайката Мърфи, се отзовават по следите на омагьосано питие, което предизвиква необичайна агресия. „Последно повикване” представлява леко и приятно криминале с достатъчно чувство за хумор и екшън, за да ви накара да го погълнете на един дъх.

Рейчъл Кейн – Death Warmed Over

Рейчъл Кейн е авторка на популярната поредица Weather Warden. Разказът „Претоплена  смърт” е чудесна самостоятелна история, развиваща се в съвременен алтернативен свят, в който е съвсем обичайно мъртвите да бъдат възкресявани, за да бъдат свидели по дела или пък просто да довършват собствените си работи. Вещицата-некромант Холи е повикана от полицията, за да възкреси починал преди триста години могъщ магьосник. Проблемът е, че същият този мъртвец вече е бил възкресяван от Холи, отново по настояване на ченгетата. По мое мнение точно това е произведение е най-доброто в сборника – с много нежна романтика и чудесна ноар атмосфера.

Карън Чанс – Vegas Odds

„Шансове като във Вегас” представлява директно продължение на разказа „Диви стихии”, за който можете да прочетете в това ревю. За съжаление обаче е няколко нива по-надолу от предходното произведение. Структурата му е твърде небалансирана – първите две трети от произведението представляват една единствена битка, което безкрайно много ме отегчи. Развръзката пък просто не изглеждаше достатъчно логична като се  има предвид, че няма предварително изградена фабула.

П. Н. Елрод – Hecate’s Golden Eye

„Златното око на Хеката” ми навя много приятни асоциации за Артър Конън Дойл. За това си има няколко причини. Първо – цялата атмосфера е някак викторианска, макар действието да се развива в Америка. После, главните герои са детектив и неговия немъртъв помощник. И най-после начина, по който бе разрешен случая бе типичен за Холмс. Чаровно и приятно произведение, без да е изключително.

Шарлийн Харис – Bacon

„Бекон” от Шарлийн Харис намигва към мита за Цирцея и Одисей. Тук водещ е диалога, така че не остава много място за действие, като завръзката е срещата на наскоро овдовяла вампирка и наследницата на истинската Цирцея. Какво точно може да се случи, когато една решителна жена реши да отмъщава, можете да прочетете в този разказ. Лично на мен не ми се строи кой знае колко интересен, макар врътката на сюжета към края да е добра.

Фейт Хънтър – Signatures of the Dead

„Подписано от мъртвите” не е лош разказ за разследването на убийство, извършено от новопристигнала в града група вампири. Разказът е леко муден, особено в първата си част, но пък не е чак толкова зле. Екшън има, няколко основни герои се борят на страната на доброто, но не видях нищо впечатляващо. Кратката ми оценка е – добър стил, но липса на въображение.

Кейтлин Китридж – Ginger: A Nocturne City Story

Харесвам произведения, в които главните действащи лица не са обучени войни и въпреки всичко проявяват смелост. Още повече обичам произведения, в които героите се провалят заради липса на бойна подготовка и не всичко е хепи енд. „Джинджър” е част от поредицата на Китридж за Градът в ноктюрно и главното действащо лице е братовчедка на детективката-върколак Уайлдър.

Джена Маклейн – Dark Sins

Действието на разказа „Тъмни грехове” се развива във Венеция в началото на деветнайсети век и е доста по-кървав от останалите разкази в сборника. Четворка вампири, които се борят със злото, се отзовават в доста неприятна ситуация. Напрежението градира постепенно до изненадващо добра и интересна развръзка. Разказът отново не е нещо особено впечатляващ, но е с добър стил и балансирана сюжетна структура.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s