Мат Ридли: Еволюция на всичко


the_evolution_of_everyhtingЕто че се появи една от най-интересните научнопопулярни книги за тази година. Тя не е от типа книги, които разказват по увлекателен и запленяващ начин за някой клон на науката, за интересна теория в процес на изпитване или пък прави прогнози за бъдещето като страхотната книга на Каку, която също се появи на пазара. Не, Мат Ридли тук не само говори за наука и теории, но и хвърля ръкавицата към много човешки предразсъдъци и парадигми, непочиващи на никакви доказателства. Интересен феномен е, че много хора нямат проблем с идеята, че всичко се променя, че всичко еволюира, стига това да не бъде прилагано както към самият ни вид homo sapiens, така и към човешките културни, политически, социални и каквито и да е други достижения. Ако някой се пробва да приложи законите на еволюцията към човешките творения, това изведнъж предизвиква също толкова голям отпор, възмущение и обида, както ако се помъчиш да обясниш на религиозен фундаменталист, че светът не е сътворен от някакво митично същество за 7 дни преди няколко хиляди години.

Мат Ридли защитава в новата си книга точно тази идея – че човешкото общество еволюира и че в много от случаите промените не са отгоре надолу – не индивидите променят обществото, а отдолу нагоре – че обществото и флуктуациите в него водят до появата на личностите, събиращи в себе си енергията за промяна. Книгата е разделена на 16 глави, като се започва от еволюцията на Вселената и се завършва с еволюцията на Интернет, като междувременно се минава през всички важни аспекти на човешките култури. Ридли борави с много примери, но никога не абсолютизира и не изпада в крайности – нещо, което е характерно за науката и в никакъв случай за псевдонауката и доктрините, боравещи с абсолютни истини.

Тук-там из нета срещнах мнения, които определят с различни прилагателни.

Някои твърдят, че „Еволюция на всичко“ е скандална. Всъщност тя е дотолкова скандална, доколкото много хора нямат желание да се разделят с илюзиите и поп-митовете, които са възприели за истина. Многократно са развенчавани глупостите, че „Противоположностите се привличат“ или „Човек използва 10% капацитета на мозъка си“, но те са учудващо устойчиви в почти всички западни общества. В тази книга Ридли хвърля ръкавица към подобни твърдения, трайно загнездили се като закони в обществото, но които подложени на детайлен анализ, се оказват несъстоятелни и просто рухват. Не бих я нарекъл скандална, а отрезвяваща и замисляща. Не е скандално, когато дадена книга те кара да се разсъждаваш, да анализираш нещата и да откриеш механизма им. Скандално е ,когато се приема, че човешкото общество и самият човек, не бива да бъдат обект на наблюдение, на изследване и детайлизиране. Скандално е твърдението, че в обществата и в културно-икономическите промени не бива да се търсят скритите механизми и че дори и да има такива, то те са следствие на разумен и целенасочен акт на отделни хора или групи и в никакъв случай не могат да са следствие от „слепи“ и „неразумни“ механизми, залегнали в основата на обществото.

Други изказват мнение, че „Еволюция на всичко“ „опростява“ „сложността“ на човешкото битие. Това твърдение също е следствие от егоцентричността и антропоцентричността на човешкото възприемане за себе си. Все черти довели до възхода и утвърждаването на различни религиозни и управленски доктрини, които от една страна възвеличават необяснимостта на човека или на произхода му, но от друга го възприемат като зъбно колело в една голяма и сложна машина, което обезличава първото твърдение. И отново се сблъскваме със същото лицемерно възприемане, което споменах още в началото. От една страна хората се възхищават на опростеността и елегантността на математическите апарати, които обясняват фундаментални закони във физиката и които могат да възпроизведат сложни неща, като например компютъра, на който, докато пиша това ревю, слушам музика, но отказват дори да обмислят идеята, че подобни елегантни и просто механизми могат да са в основата на културата ни и могат да доведат до много сложни явления. Това за тях е еретично и обидно, защото е лишено от разум. И E=mc2 не е разумно математическо уравнение, но един ден сигурно ще е в основата на създаването на AI.

Трети твърдят, че книгата приравнява човека с животните. Всъщност човекът е животно, бозайник, социален – да, разумен – да (засега единствен на Земята и в Космоса), но все пак е животно и това не е нито обидно, нито принизяващо, а обективна истина, която може да научи един интелигентен човек на смирение и то на такова, каквото нито една „свята“ книга няма как да стори. Още си спомням един момент в основното училище, в час по биология, в който сам стигнах до извода, че човек всъщност принадлежи към Царство Животни. Беше един страхотен миг, в който наученото до момента се подреди и изводът сам се появи, но после, когато го споделих със съучениците си, те инстинктивно реагираха отбранително и агресивно, сякаш това беше физическо посегателство срещу тях самите. Всички отговориха, че това не е вярно, на въпроса „Защо да не е?“ те просто отричаха да са животни. Човек може да избере да не вярва и в гравитацията, но това не я отменя и не значи, че ако се метнеш от 15-тият етаж, ще полетиш.

„Еволюция на всичко“ е прекрасна научно-популярна книга, която кара хората – естествено тези, които искат – да мислят. Докато я четох, тя постоянно ми напомняше на нещо четено отдавна и което е сред най-любимите ми книги. Тази идея, че промените в обществото могат да се изведат от елегантни и прости закони, които са едва ли не математически и по този начин да се прогнозира бъдещето развитие, не ви ли звучи познато? Сякаш Мат прави първите стъпки по пътя, които може да доведе до създаването на психоисторията на маестро Азимов.

 

Игълман, Дейвид: Мозъкът: това си ти

Ридли, Мат: Червената царица

Лилиенфелд , Скот О. и колектив: 50 големи мита на популярната психология

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s