Джонатан Л. Хауърд: Картър & Лъвкрафт


carter&lovecraft„Екслибрис“ отдавна са ми в полезрението с интересните си и не толкова попфантастични произведения, които издават у нас. Установих, че от началото на годината съм прочел доста техни издания и всичките те много са ми допаднали.

“ Картър & Лъвкафт “ е както за върлите фенове на един от патриарсите на хорър жанра, така и за тези, които са чели Лъвкрафт, харесали са го, но не толкова, че да го боготворят. Това не е хорър роман, държа да отбележа – това е реверанс към творчеството на маестрото и пренася идеите му в сегашно време и в нашият свят. Това е откачена, страхотна, увлекателна и много, ама наистина много хубава книга

Всичко започва с един много странен сериен убиец, който никак не се вписва в профила на тази категория престъпници. Даниъл Картър и неговият партньор успяват да го заловят и да спасят последната му жертва, но по незнайни причини партньорът му лапва дулото на служебния си пистолет и се самоубива. Картър така и не успява да се възстанови от преживяното, напуска полицията и става частен детектив. Но странностите са решили, че той няма право на почивка. Първо при него идва адвокат от голяма, престижна и много стара адвокатска кантора и му връчва завещание, от което той разбира, че е единствен наследник на имот в Провидънс. Имотът се оказва книжарница с апартамент, за която се грижи единствената жива наследница на легендарния писател Лъвкрафт. После е въвлечен в още едно странно, необяснимо и невъзможно по физическите закони на вселената ни убийство. Градчето, книжарницата, а и самата Емили Лъвкрафт крият своите тайни.

Хауърд ме изненада много приятно и заявявам, че за мен това е една от най-добрите фантастики, появявали се у нас в последните години. Това е криминална фантастика, която пренася света на Лъвкрафт с цялата му митология за Великите древни и Старите богове в съвремието и го прави неделима част от нашата вселена. Те не са били авторова измислица, а действително съществуват и са оказали влияние върху историята на човечеството и много конкретно върху събития от 20 век.

Много добра история, разказана стегнато и увлекателно, с прекрасни герои, много обрати и страхотен финал, който обещава нещо още по-голямо в следващата книга. Това е първа част от поредица, като и втората част „След края на света“ вече е издадена у нас, а третата все още не е анонсирана от автора.

Други книги на Екслибрис:

Приемане

Агенцията

Анихилация

Изтръгнати от корен

Братовчедите от вчера

Нод

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s