Тур Хайердал: Кон-Тики


kon_tikiДухът на научното откритие се вселява в наистина изключителни умове, и понякога ги заразява с идеи, които на пръв поглед изглеждат налудничаво. Сред тях е и експедицията „Кон-Тики“ на норвежкия учен Тур Хайердал.

През 1947 г. шестима скандинавци, водени от Хайердал, сглобяват сал от балсово дърво и потеглят от Калао, Перу, през Тихия океан в посока Полинезия. Целта на експедицията е да докаже, че древните южноамерикански племена са притежавали достатъчно добри мореплавателски умения и технологии, за да прекосят океана и да населят тихоокеанските архипелази. И по този начин да бъде подкрепена теорията за южноамериканския произход на дополинезийците.

Разстоянието е 8000 км. Салът е… ами плавателен съд, сглобен от дървени трупи и въжета от лиани. Шестимата изследователи или са обявявани от съвременниците си за луди, или директно оплаквани като мъртъвци.

kon_tiki2В книгата си „Кон-Тики“ Хайердал разказва за подготовката на експедицията, за сто и единия дни на плаване в Тихия океан и за последвалото драматично акостиране в атола Рароя. Двеста и петдесет страници истинско приключение, поднесени с простота, без излишен драматизъм. Първата част на книгата развеселява с доста моменти на абсурден сблъсък между приключенския идеализъм и бюрокрацията на съвременния свят, и дава добри идеи за финансиране на подобни начинания. Истинската стойност на книгата, обаче, се крие в чудесните описания на Хайердал за самото плаване, за борбата със стихиите, за срещите с различните обитатели на Тихия океан и за ежедневния живот на сала. Въпреки че със сигурност е имало моменти на скука и повторяемост в живота на шестимата, пътеписът е много стегнат и динамичен и в нито един момент – отегчителен. В „Кон-Тики“ е застъпена и антроположката теория на Хайердал, макар и ограничена до няколко разпръснати из повествованието абзаца. Бих казала, че авторът много мъдро се е въздържал да не задълбае в науката, и като резултат пътеписът му е лесно смилаем дори и за деца.

На експедицията „Кон-Тики“ има посветени един документален и два игрални филма, както и музей в Осло, но ви препоръчвам книгата не толкова като източник на информация, колкото заради приключенския дух, който ще ви вдъхне. Мисля, че всеки би се зарадвал да се откъсне от шума на съвременния свят, за да поеме глътка океански въздух.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s