Алън Грац: Забранете тази книга


ban_this_bookМного е лесно да се забранява, бих казал най-лесното нещо на света, а като се започне със забраните, се започва обикновено от книгите, защото, за да накараш някой да не мисли по дадена тема, просто трябва да му отнемеш достъпа до информация за нея. А най-лесно се забранява на децата.

Историята започва с едно празно място в училищната библиотека. Една книга е извадена от списъка с книги и е сложена в забранителен такъв. Някой е решил, че това заглавие не е подходящо за деца, а още по-лошото е, че книгата е прибрана, без да се следва обичайният ред, което означава, че не само е наложена цензура, но и е нарушен училищният правилник, извършено е погазване на закона, по който самото училище работи. Този, който е сторил това, е решил, че стои над закона, че може самосиндикално да решава кое е правилно и кое не е. Ейми Ан, чиято любима книга е забранена, е мълчаливо и нерешително момиче, което обаче обожава книгите и решава да се бори за своята любима книга. Но нещата не спират дотук, а продължават да ескалират и списъкът с неподходящи заглавия продължава да расте. Тогава Ан решава да направи в своето шкафче тайна библиотека, в която да събере всички забранени книги, за да могат децата да ги прочетат.

„Забранете тази книга” разисква една тема, която е много актуална в САЩ, а у нас никак дори, но по други причини, който никак не са в наша полза. В САЩ училищните библиотеки са място, където децата отиват, за да открият света на литературата, да намерят своите любими книги, а у нас са места, където децата не смеят да влязат – първо, защото няма нищо ново като литература и второ, защото обикновено библиотекарката там може да накара и Годзила да се смръзне от страх и притеснение. Цялата ни училищна система е така изградена, че да отврати децата от четенето, а не да ги накара да откриват нови светове. В училищата в САЩ родителските настоятелства имат право да решават много неща за училището, в което учат децата им – за учебният процес, за програмата, за това какво да се изучава, какво не и какви книги да има в училищната библиотека. Всички книги, които Грац споменава са били обект на забрана от някое Училищно настоятелство през последните 30 години. От 1982 година Американската библиотечна асоциация отбелязва „Седмицата на забранената книга” – седмица посветена на обществено обсъждане и четене на книги, които по някакви причини са били обект на забрана в училищни библиотеки. Сред най-често забраняваните книги са: „Приключенията на Хъкълбери Фин”, „451 градуса по Фаренхайт”, „Спасителят в ръжда”, „Разказът на прислужницата”, „Хари Потър”. Да се чуди човек защо са били забранявани, но да не забравяме, че в САЩ вече десетилетия се води упорита борба от фанатизирани християни, които искат да изхвърлят от учебната програма Еволюционната теория, защото противоречи на Библията. Историята на Алън не е само за забраната, но и за това, че трябва да има диалог, разискване, да се чуе мнението на всички засегнати или заинтересовани страни. Да, в САЩ много обичат да забраняват, но пък имат и работеща система за разискване на казусите и много често забраните падат, особено ония, които противоречат на основните права на човека.

Наистина докосваща книга, мъдра по онзи начин, по който само детските книги могат да  казват прости истини. Онези важни и дребни неща, които вече пропускаме, пренебрегваме, вземаме за даденост или вече омаловажаваме забързани в задъханото си ежедневие.

Книгата не демонизира никого – нито родителите, нито учителите. Тя не залага на крайни черно-бели образи, а на истинските характери на хората, които понякога в желанието си да сторят добро, да предпазят, могат да нанесат много по-голяма вреда. И всъщност за пореден път показва, че ако забраниш една книга, то ефекта е, че ще разпалиш любопитството и ако я няма в библиотеката, то я има в книжарницата и който иска, може да я прочете.

Книгата лично мен ме накара да се замисля по един въпрос като родител. Голямата ми дъщеря е на път да открие магията на книгите и аз се бях подготвил да ѝ препоръчвам заглавия, които мен са ме впечатлили. Бях направил едва ли не задължителен списък с уникални детски „класики”, който скоропостижно отиде в кошчето. Ние трябва да оставим децата сами да открият своите любими книги. Въобще не е задължително те да харесват това, по което ние сме се прехласвали. Тя може въобще да не хареса „Шумът на върбите”, „Маншон, Полуобувка и Мъхеста Брада ”, „Капитан Немо” или „Тримата мускетари”. Може да стане голям фен на „Хари Потър”, „Денис провала” или „Властелинът на пръстените”, но това ще е нейният избор. Аз и майка ѝ можем само да я напътстваме и да препоръчваме, но тя сама трябва да намери своето книжно царство.

Това е история не само за забранените книги, а и за това как се учат децата да отстояват мнението си, как да се борят за своите възгледи, какво е демокрация. Показва, че най-прекият път към налагането на авторитарно управление минава през мълчаливото съгласие на всички да се пренебрегнат правилата и процедурите в името на по-висши ценности. Показва на децата, че не бива да приемат свободата и правата, които имат като даденост, защото винаги ще се намери някой, който да ги ограничи за тяхно добро. Трябва да ги приемат като дълг, който се отстоява непрестанно, трябва да се научат, че правата са безценни, но се губят лесно, а само тяхното наличие ще им даде възможността да са такива, каквито искат да са в мечтите си.

„Забранете тази книга” е колкото за децата, толкова и за техните родители, защото говори на езика на всички възрасти или по-скоро на езика на вечното дете у всеки от нас. Тя е семейна книга.

Един коментар за “Алън Грац: Забранете тази книга

  1. Pingback: „Забранете тази книга” от Алън Грац – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s