Анди Уеър: Артемида


artemis.jpgНа гърба на книгата гордо се пъчи твърдение на Блейк Крауч, че: „Уеър направи невъзможното – надмина „Марсианецът”…” – нещо, с което аз съм абсолютно несъгласен. Не, че „Артемида” е лош роман, никак дори не е лош, но определено е далеч от нивото на дебюта на автора.

Сега Анди е решил да ни отведе на Луната, а там го причакват „Луната е наставница сурова” и трилогията на Иън МакДоналд, които представляват много големи предизвикателства дори за доближаване, камо ли за надскачане.

Главната героиня Джас е нещо като криминален елемент на Луната, подвизава се като куриер, но основните ѝ приходи идват от търговия с незаконно внесени стоки. Малкият ѝ бизнес върви долу-горе добре, докато не се наема да извърши огромен саботаж, естествено срещу крупна сума и така се забърква с наемни убийци на престъпната групировка О Пласио, преди това се сдобива с трупа на възложителя на задачата ѝ и я грози заплаха от депортиране на Земята.

Основният проблем на „Артемида” е мащаба. Уеър заплита една история, изтъкана от измами, интриги, тайни ходове и преследване по лунната повърхност в град с население 2000 човека и вероятно още наполовината на тях туристи. Ами звучи нереално, невъзможно  и доста наивно. В толкова враждебна среда, в която всеки грешен ход е почти равен на смърт, Джаз успява да остане скрит от всички системи за наблюдение, да организира саботаж, а преди това да си спретне стабилна мрежа за доставки на нелегални стоки от Земята. Всичко това можеше да звучи реално, ако мащабът беше много по-голям, например като света на Иън МакДоналд, но при население колкото едно село – звучи нелепо.

Дори не ми се споменава глупавата идея населението на този първи лунен град да не е от учени и специалисти, а едва ли не от бежанци, които на всичкото отгоре са си спретнали и гилдии и си предават знанията малко като при системата майстор-чирак.

С другите елементи в книгата аз лично нямам никакви проблеми, въпреки че попаднах на мнения, които акцентират върху етническият състав на населението на лунният град, върху религиозната и сексуалната ориентация – все неща, които не са съществени, а по-скоро естествени. Не са съществени за движението на действието в „Артемида”, освен за колорит, но пък са естествени по пътя на логиката – кой и какво би се озовало в една колония. Като се колонизира Луната, нали никой не очаква, че там ще са само представители на европеидната раса, че религията няма да се пресели с хората и че само това, че са на Луната ще накара хората да забравят своите предразсъдъци, или че ще спрат да се дискриминират или сегрегират по всякакви признаци? Пъстрият етнически състав в романа също би бил готин, естествен и работещ при по-голям мащаб. При много по-голям бих казал. Но въпреки това, което написах досега, някак ми убягна обосновката Кения да изгради първият Лунен град, освен чисто географското предимство, най-добрите заварчици да са от Саудитска Арабия, която както се знае, е известна с особено кадърните и трудолюбиви инженери, които пуска на пазара на труда.

Като цяло не е лоша книгата, не е слаба. Историята е интересна, добре заплетена, пак изпъстрена с инженерни и технически подробности като в „Марсианецът” и би стояло много добре, ако е вплетена в една доста по-напреднала фаза на колонизация на Луната, ако имаше поне няколко големи града, с няколкомилионно население и доставките на ресурси и корабите с туристи не идваха от едно-единствено място, а от много космодруми по Земята. Тогава и черната търговия, и незаконните местенца, и пристигащите убийци щяха да имат своето логично присъствие и оправдание да съществуват, а не да бъдат задушени още в зародиш, или по-скоро преди да полетят към Луната.

Ето и ревюто за „Марсианецът“

Един коментар за “Анди Уеър: Артемида

  1. Pingback: „Артемида“ на Анди Уеър | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s