Тери Пратчет и Пол Кидби


Тери Пратчет: Фалшивата брада на Дядо Коледа

27935486_1869346599743025_1140536140_nСъс сигурност искам да прекарам една зима в градчето Блекбъри. Там ще е щуро, забавно, ще има много сняг, Дядо Коледа ще раздава класически подаръци, а жителите ще са яко шантави и забавни.

Тази книга беше коледната изненада за мен от ИК „Прозорец“ и въпреки че посрещнахме новата година без сняг, тези разкази ми докараха снежно настроение. Тя е в същият стил, както предните два сборника Прахосмукачката на вещицата и Дракони в порутения замък – кратки и много забавни разкази, придружени от илюстрации, които сякаш са рисувани пет за четири, но създават 100% настроение. Тук историите са обединени от обща тема – зимата и двата най-важни празника в нея.

Тук ще срещнете:

Един компютър, който иска подарък за Коледа.

Най-големият коледен пай.

Щур турнир с плаващи правила и менящо се игрище.

Най-краткият ледников период.

Една забавна любовна история, подпомогната от яребица и шантава гатанка.

Два разказа за Дядо Коледа, който си търси работа и от когото не са съвсем доволни работодателите.

И покрай всичко това много яки илюстрации и добро, и снежно настроение.

Доколкото разбрах „Фалшивата брада на Дядо Коледа” е прощалната, последната книга от Тери за всичките му фенове и ако е наистина така, то това е един достоен завършек на бляскав творчески път.

 

Пол Кидби: Imaginarium

27849203_1869346596409692_270193490_nТова не е книга за четене, албум си е все пак. Той е за разглеждане и е за върлите фенове на Пратчет, докато чакат да се появи още някоя добра екранизация на роман на вечния маестро от нивото на „Пощоряване” и „Дядо Прас”. Imaginarium е едно визуално пиршество и невероятно пътешествие из Света на Диска. Текста е малко, но пък се научават някои любопитни неща – като например как са се запознали Тери и Пол и как Пол е започнал да рисува за Тери. Тук има стари неща, които сме виждали в предходните албуми, но има и някои, рисувани след смъртта на Пратчет, както и няколко картини със самия писател, включително и култовата, в която играе шах със Смърт. Прочетох го, но само веднъж не стига. Ще си го препрочитам отново и отново. Това е портал към света на Ринсуинд, Коен и Сюзън, портал към измерението на безкрайното въображение.

Още ревюта за Тери Пратчет:

Нация

Прахосмукачката на вещицата

Дракони в порутения замък

Дългата Земя

Добри поличби

Смрък

Стражите! Стражите!

Малки богове

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s