Ноа Хоули: Преди катастрофата


27498145_1859012380776447_154504988_nЕдна самолетна катастрофа не е просто общата сума на времето + механичните елементи + човешките елементи. Тя е неизчислима трагедия, която показва крайната ограниченост на човешкият контрол върху Вселената и смиряващата сила на колективната смърт.

23 август 2015 година. Мъглива, гореща и някак мързелива лятна нощ за градчето Мартас Винярд. От неговото летище за Ню Йорк излита частен самолет, събрал по незнайни прищявки на съдбата 11 човека: екипаж от двама пилоти и стюардеса; милиардер, управляващ мощна медийна империя със съпругата си, двете им деца и личният им телохранител; друг милиардер със съпругата си, приятел на първия; и един художник, който се притеснява от това да пътува в лукса на частният самолет, но се възползва от предложението, защото има важна среща, която може да оправи неосъществилата му се кариера. След съвсем малко повече от четвърт час самолетът се разбива в океана, а оцелелите са само двама! Кои са причините да се разбие самолета – техническа неизправност или терористичен акт?

Случайностите тъкат платната на човешките животи. Предполагам, че всеки обръщал мислено взор към миналото си и е виждал как наглед обикновени и дребни неща се навързват в редичка, за да доведат до нещо важно. Всеки си е играл мислено на „Ами ако…“. Ако в 9 клас не бях попаднал на учителка по литература, която не искаше да зубря критика, а да си кажа честно мнението за творбата и която за класни даваше освен да се развиват теми, да се пишат и есета, дали сега щях да пиша това ревю и да поддържам този блог? Най-вероятно не. Миналото ни ни води към настоящето и „Преди катастрофата“ е точно за този низ от случки, които градят живота на хората, водят ги към нещо, докато не се намесва сляпата случайност под формата на ужасна катастрофа.

Катастрофата е ядрото, около което се обединяват историите, но тя в никакъв случай не е основният елемент в романа. Тя е като черна дупка, която привлича съдбите, заличава част от тях, а тези, които оцеляват вече са съвсем различни хора, защото една такава трагедия няма как да не промени коренно човек. Ноа Хоули използва трагедията като отправна точка, за да разкаже историите на всички, свързани с нея. Той изважда загиналите от безличието, в което ги обвива смъртта и като възкресява миналото им, ги превръща в живи хора, всеки със своите положителни и отрицателни качества, и всеки със своята житейска съдба. Важни са историите, а не защо умряха.

„Преди катастрофата“ интригуващ и грабващ роман, който смесва в себе си много жанрове. Това не е точно трилър, защото разследването не е във фокуса на книгата, не е основният двигател на действието. Той е страхотна компилация между трилър, съвременен роман и реалистичен роман. Ноа сякаш си е поставил за цел да избяга от жанрови канони, да не ги използва, а просто да разказва съдба след съдба и да остави отделните фрагменти да се напаснат в главата на читателя, и да изградят пълната картина на живота на героите преди катастрофата, после да счупи света с ужасен удар в океанската повърхност, и да остави фрагментите да изградят новият живот на оцелелите и на всички свързани със загиналите.

„Преди катастрофата” не е просто книга за крушението на един самолет и за причините довели до трагедията. Тя е за хората, чиито животи бяха прекъснати и променени, за изкуството, за журналистиката, за мотивите да продължиш напред или да се промениш.

Това е роман за онази страна на изкуството, която остава в тъмното зад кулисите и за която никой не иска да говори, за това, че зад всеки успял художник стои ужасно дълга редица от неуспели и нереализирани таланти. А неуспеха може да се дължи на много неща, и липсата на ярко изразен талант и индивидуалност са една съвсем малка част от тях. В много от случаите творците просто нямат късмет, не са на правилното място в правилното време, или картините им не са видени от правилният меценат или критик и което е още по-иронично, в много случай новодошлата слава не корелира с таланта, а с популярността и с това дали някой казва, че това е уникално изкуство. Тук жертва на този капан е Скот Бъроуз. След години на упорит труд, на борба с алкохолизма, на постоянни обиколки и изложби славата идва, но на каква цена? Дали картините му ще се купуват за стотици хиляди долари, защото е брилянтен художник или защото е герой и една богата наследница изведнъж започва да хвали картините му и да го покровителства?

„Преди катастрофата” е и за мръсната страна на журналистиката, за израждането на една професия с благородна кауза и принасянето на истината като жертва на олтара на сензацията. Сама истина вече не е важна, важен е скандалът. Не е важно какво е нещото, а как изглежда. Скот Бъроуз не може да е просто познат на загиналата Маргарет Бейтман, той трябва да е неин любовник и това трябва да е новината, това трябва да е истината, защото другото е прекалено семпло, прекалено обикновено и лишено от скандал. Скот Бъроуз не е спасил детето от чисто човешки подбуди, а защото то е наследник на милиони. Няма значение колко абсурдно звучи сензацията, важен е авторитета, който я поднася, а колкото по-невероятна – толкова е по-висок рейтинга. Журналистът вече не е рупор на истината, а ловък манипулатор, който моделира историята за да изстиска от нея какъвто контекст си пожелае.

Ноа Хоули създава една страхотна галерия от ярки, индивидуални и интригуващи образи. Герои, които да мразиш, на които да симпатизираш и такива, които искрено отвращават с действията си, които не са там просто за да движат действието, а те самите са сърцето на романа и покрай тях автора задава много въпроси, на които отговор трябва да даде читателят:

Как оцелелият художник успява да преплува толкова километри и да спаси себе си и момчето, кое го движи напред? Кое прави хората герои или отрепки, самоотвержени герои или меркантилни боклуци? Колко е трудно да продължиш напред, когато всичките ти близки умират? До каква степен трябва да си обсебен от парите, че да не те интересува с цената на колко кръв и животи са спечелени? Кога човек спира да уважава себе си и се принася в жертва на своите страхове? И още много и все човечни и междуличностни въпроси, наглед елементарни, но които променят посоката на нечий житейски път.

Подобни ревюта:

Чернова

Игра на милиарди

Фатална изневяра

Момичето преди

Последен в мрака

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s