Върнър Виндж: Огън от Дълбините


25627710_1809137735763912_1002386368_n„Огън от дълбините“ е шеметно космическо приключение в духа на най-добрите космически опери. Това е втора книга от поредицата „Зони на мисълта”, но реално е писана първа и затова аз реших да започна от нея. Третата така и не е излизала на български, но силно се надявам някой издател да се престраши с Виндж, защото той е един от най-добрите живи автори на чиста фантастика. А няма какво да си кривя душата, в последните години хубавите фантастични заглавия, излезли у нас, се броят на пръсти и не говоря за онези, в които има фантастичен елемент, а за тези издържани в най-добрите традиции на жанра. И понеже така и не се задава на хоризонта нито следващата книга на Джеймс С. А. Кори, нито последната на Ан Леки, а на мен ми се чете нещо от любимият ми жанр, посегнах към дълбоките резерви от все още не четени книги.

Действието се развива много далеч в бъдещето, след милиони, дори милиарди години. Виндж създава една галактика, пълна с разумни видове, които ползват единна информационна мрежа, в която данните се простират милиарди години в миналото и събират знания на отдавна отмрели раси. Цивилизациите са стотици хиляди, хората отдавна са се разселили из космоса и живеят на много планети, които делят с други братя по разум.

Но не това е най-уникалното в тази галактика, а зоните, на които е разделена. Съставена е от три концентрични сфери: Бавната зона, Отвъдното и Трансцендентното и във всяка една от тях законите на физиката са различни. В първата скоростта на светлината е непреодолима бариера и расите са изолирани от бездната на космическата пустош, обречени да пъплят десетилетия до най-близката звезда. Технологиите също са ограничени от локалните физични закони, например невъзможно е създаването на AI. В отвъдното технологиите започват да приличат на магии, а в последното ниво явно няма нищо невъзможно, въпреки че за него не се казва много. Аз лично такава вселена до сега не съм срещал.

“Самотна звезда, червеникава и мъждукаща. Ято дребни астероиди и една планета, която прилича повече на луна. Сега звездата е увиснала в галактическата шир почти на предела с Отвъдното. От неравностите по нейната повърхност не е останала и следа. Безкраят на отминалите епохи ги е превърнал в ситен прах. Съкровището е скрито дълбоко в недрата й, потулено сред гъста мрежа от проходи и галерии. Намира се в камера, потънала в непрогледен мрак. Съдържа непокътната от времето информация, компресирана до плътността на квантове. Сигурно са изминали милиарди години, откакто архивите са били изгубени за човечеството в тази мрежа.”

Историята започва с откриването на стар архив, на над 4 милиарда години, на изоставена планета и въпреки че хората взимат предпазни мерки, древното Зло стаено сред информацията успява да се освободи и да взриви корабите, които бягат от планетата. Успява да се измъкне само един бавен кораб с деца на борда, поставени в криогенни капсули и няколко възрастни, но и с безценен товар – част от Злото, която може да го унищожи! Корабът успява да направи скок и попада на планета с разумен живот, който е във фазата на феодализма, но не познава технологиите или барута. Тази планета е почти на границата на първа и втора зона, но най-удивителното в нея е видът, който е еволюирал до самосъзнателно ниво. Това са подобни на кучета същества, които като отделни индивиди са с интелекта на четири-пет годишно дете, но когато се съберат на глутница от няколко започват да обменят мисли и формират групов интелект. Отделните индивиди се сливат в едно. Корабът успява да кацне, но попада в разгара на конфликт между две империи и от пътниците оцеляват само две деца Джефри и Джоана, които са разделени и всяко си мисли, че е единственото оцеляло.

Освободената зараза поробва цивилизации в Отвъдното и започва война срещу Сили в Трансцендентното. Никой не може да я спре, освен един странен и древен мъж, едно момиче и двама представители на расата на ездачите.

Равна Бергсъндот е родом от Сяндра Кей и животът ѝ е скучен до момента, в който печели конкурс за стаж във „Вриними” – фирма, която се заминава с търговия на информация. Стажът ѝ я отвежда в системата Рилай, която се намира на повече от 20 000 светлинни години от дома ѝ и ѝ дава уникалната възможност да работи с местния Архив. Само дето приключението ѝ тепърва започва. Сила от Трансцендентното работи с „Вриними” и е поискала човек за посредник и тогава фирмата буквално сглобява един такъв. Преди време те откриват останки от много древна флота от Изостаналата зона – сред тези останки има множество човешки тела и едно непокътнато съзнание и когато Силата пожелава посредник, те буквално сглобяват едно тяло от годните части и наливат в него оцелялото съзнание. Така се появява Фан Нувен, човек от древността, пилот на търговска флотилия от Изостаналата зона, а сега милиони години по-късно и мост между две Зони и две форми на интелект.

Равна има за задача да помогне на Фам да се адаптира към новия свят, в който се е преродил, докато той изпълнява възложената му задача, но всичко се променя, когато заразата става още по-агресивна и става ясно, че няма какво да я спре. Тогава Силата, която комуникира чрез Фам, разбира, че единствената надежда се намира на онзи малък кораб, успял да се изплъзне, който е кацнал на никому неизвестна планета в Дъното на Отвъдното. Започва да се подготвя мисия до планетата, когато всички планове рухват, а Рилай и Силата са заличени от лицето на Вселената.

Виндж е невероятен разказвач, магьосник на словото и идеите! Сещам се само за още един автор, който с подобна лекота борави с отрязъци от време обхващащи еони – Дейвид Брин. Вселената в „Огън от дълбините” е огромна, необятна, сложна и изпълнена с раси и цивилизации и въпреки че Виндж показва само частица от нея, успя да ме убеди в нейната мащабност. Това е една мега стара галактика, в която са се раждали, развивали и умирали цивилизации, а после върху техните руини е разцъфтявал отново разума. Галактиката е като един мегаполис, в който отделните членове са цели видове и култури. Но в тази вселена има приемственост, може някоя раса да е изчезнала, но нейните достижения са запазени в мрежата.

Върнър отделя много внимание на расата на Остриетата, така Джефри и Джоана кръщават съществата формиращи личности от глутници. Създава една жизнена картина на общество, в което всеки разумен индивид е глутница и развива брилянтно идеи като как това как отделните членове влияят на общата душа, как тя се променя като умре някой индивид и се замени с друг, как се променя личността през вековете и дали това е вид безсмъртие или просто е поредното мамене на смъртта. Остриетата имат своите предимства, но и своите ограничения, но всичко се променя, когато хората заживяват сред тях и се оформя нова симбиоза – човек и глутница. Но до какво ще доведе това?

Виндж разказва две истории – едната грандиозно мащабна, която ще промени лицето на цялата галактика, която ще заличи империи и видове и ще прекрои границите на битието и другата на Джоана, Джефри, Фам, Равна, двамата ездачи и боричканията между двете фракции на планетата на Остриетата, но и двете са равнопоставени, преплетени и неделими. Едната няма как да бъде разказана без другата, голямото няма как да бъде пълноценно без малкото.

„Огън от дълбините“ е като новогодишен пир за всеки фен на твърдата фантастика!

  1. „A Deepness in the Sky” (1999) – издателство „Лира Принт”, излиза у нас 2002 г. в два тома : „Дълбина в небето” и „Убежище в дълбината”.
  2. „Огън от дълбините” (1992) – издателство „Пан”, излиза у нас 1999 г.
  3. „The Children of the sky” (2011) – не е издавана у нас.

Един коментар за “Върнър Виндж: Огън от Дълбините

  1. Това се оказа едно от онези ревюта, които ми е гузно, че не дочитам докрай, но просто не искам да се спойлвам. Книгата звучи безкрайно интересно и за мое огромно щастие отдавна нямам проблем с четенето на английски, така че веднага ми влиза в списъка за четене. Благодаря много!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s