Тери Пратчет: Прахосмукачката на вещицата


24824334_1789955841015435_1651872500_nЕто още 14 разказа от младият Тери, когато е бил журналист в графство Бъкингамшир. Радвам се, че ИК „Прозорец” пускат тези ценни, за феновете естествено, сборници на български, защото няма какво да се лъжем – ако на корицата не беше името Тери Пратчет, едва ли някой би обърнал особено внимание на разказите вътре. Не че са лоши, в никакъв случай, но просто са много далеч от Пратчет, който всички познаваме. Знам, че изграждането на един писател и на неговия стил, е дълъг и труден процес, и да търсим тук остроезичният Пратчет, сътворил шедьоври като „Малки богове”, е нереално. Това са едни много ранни разкази, които са смешни, чаровни, наивни, сантиментални, свежи и адски приятни за четене.

Тук има щипка социална сатира; умерена доза междумагьосничеки войни; един зъбобол, продължаващ няколкостотин години; солидна доза приключения в по-дивият запад, намиращ се в Англия естествено, в който има треска за въглища и овчебои; една сладоледена война; група тролове, препускащи от върха на най-високата планина до сърцето на Земята.

В „Прахосмукачката на вещицата” ще намерите едно много симпатично разказче за гноми, които живеят в търговски център, което по-късно ще стане основа на „Трилогията за номите”. Всъщност има и още един разказ за малки, едносантиметрови хора, живеещи под върбата и плуващи в подводница от орехова черупка, които отвличат радиоуправляем макет на кораб, който си крещи да стане на роман, но това вече няма как да стане за съжаление.

Разказът, който мен лично ме плени, е за едни статуи, които оживяват, когато никой не ги гледа. Та те решават да помогнат по много интересен начин на една жена, чиито живот са проследили, откакто е била малко момиченце, та чак до сетния ѝ ден.

Отново страхотен Тери Пратчет. Да видим дали и на този зимен “Панаир на книгата”’ ще има още един такъв сантиментален сборник.

Други ревюта за Тери Пратчет:

Дракони в порутения замък

Дългата Земя

Добри поличби

Смрък

Стражите! Стражите!

Малки богове

 

2 коментара за “Тери Пратчет: Прахосмукачката на вещицата

  1. Pingback: Тери Пратчет: Нация – Приумици

  2. Pingback: Тери Пратчет и Пол Кид – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s