Джош Малерман: Червеното пиано


24172271_1779600995384253_463301209_nДействието на романа се развива през 50-те години на 20-и век точно в разгара на Студената война и висящата заплаха над света от ядрен апокалипсис. Двете суперсили се запасяват с най-страшното оръжие, създавано от хората досега и военните сили на САЩ изпадат в паника, когато откриват феномен, който може да обезвреди ядрена бойна глава. Това поставя на карта възможността да отговорят на СССР. Кой е разработил това оръжие и дали наистина е такова, защото звукът не само деактивира оръжията, но и побърква хората.

Разказът отново върви в две времеви нишки също както и в „Кутия за птици”.

В сегашната линия Филип Тонка лежи във военна болница с невъзможни наранявания. Буквално всяка една кост в тялото му е счупена и никой няма обяснение как е станало това, и защо е все още жив. Но не това е най-важната загадка, а тази, която се крие в спомените му и военните я желаят. Искат да знаят какво е открил и какво е станало в пустинята Намиб. Къде е източникът на мистериозната музика? Какво я възпроизвежда и защо?

В болницата за него се грижи Елън, която бавно, но сигурно прекрачва границата между професионалното отношение и навлиза в дебрите на личното.  Тя не е съгласна с начина, по който се грижат за Тонка, с експерименталното лечение, което му прилагат, но и все не е наясно как може да се противопостави.

Втората нишка, тази в миналото, се развива малко повече от 6 месеца по-рано. Филип и групата му „Дейнс” са оставили зад гърбовете си военната служба и сега се наслаждават на изгряващата си слава. Имат си собствено студио, имат си фенове и големи планове за бъдещето до момента, в който при тях идва представител на правителството с две неща. Едното е мистериозен запис на звук, който прави невъзможни неща – побърква хората и обезврежда оръжия, а второто – неустоимо финансово предложение, ако участват в експедиция за откриване на източника на звука.

Мистериозна сила, която уврежда бойната техника. Сравненията неминуемо и от само себе си се налагат. Идеята много прилича на разказа „Ръжда“ на Рей Бредбъри или „Спусъкът“ на Артър Кларк и Майкъл МакДауел. Но приликите са дотук. Идеята на Рей е по-скоро романтична и притчова типично в негов стил, а на Кларк е чиста фантастика, която разглежда идеята както от научна, така и от социална гледна точка. При Малерман това е само начало по пътя на мистиката и отправна точка за развитие на образи и личностни конфликти. Той отново не се интересува как явлението променя света, въпреки че и този момент е засегнат, а пак акцентира върху това как то влияе на конкретните главни герои. Отново разказът е личен, интимен и усещането за нещо плашещо отново не идва от литри кръв, касетки с черва и описание на невиждани ужасии, а от това, което съзнанието и въображението на членовете на експедицията сътворява, и конкретно на Филип Тонка.

В „Червеното пиано” Малерман съчетава две свои страсти. Едната съвсем ясно е музиката, чак да се чуди човек кога намира време да пише покрай групата, в която участва, а другата е мистиката. Той отново не дава отговори. Това не е роман за причината, а за пътя, също като „Кутия за птици”. За него не е важно да даде отговор на загадката, а да покаже как се променят героите му под натиска на неразбираемото. В интерес истината тук авторът дава повече податки за мистичната сила, разкрива доста за нея, но не казва нищо конкретно и отново оставя по-голямата част от изводите на самия читател.

Всъщност какво е червеното пиано? Дали е съзидателна, или разрушителна сила, или всичко зависи от персоналната лудост на този, който се докосне до нея?

 

 

Други ревюта за Малерман

Кутия за птици

Къща на езерното дъно

Един коментар за “Джош Малерман: Червеното пиано

  1. Pingback: „Червеното пиано“ на Джош Малерман | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s