Кристофър Райх: Игра на милиарди


22709835_1738389649505388_1012886788_n„Четвъртата световна война ще се води с лъкове и копия“ – Алберт Айнщайн

Плакат с тази мисъл и стилизирани фигури на хора, преследващи се с примитивни оръжия, висеше в кабинета по физика в моето средно училище. Плакатът беше як и първият в училище, който ме впечатли, а идеята му беше повече от ясна – предупреждаваше за жестоката заплаха от ядрен апокалипсис, надвиснала над Земята по време на Студената война. Само дето Студената война приключи без преки военни конфликти между двете супер сили, но въпреки това сблъсък имаше, имаше и печеливши и губещи. Де факто този конфликт се водеше на новата арена – тази на икономиката. Студената война може и да започна като класическо военно противопоставяне, но завърши като първата война на модерните икономики. Съжалявам за носталгиците с къса и извратена памет, но това беше причината за краха на социализма. А сега сме свидетели, че война може да се води по много различни начини – терористична, информационна, икономическа, хибридна, а едни от най-печелившите ѝ форми не са винаги свързани с употреба на армии и обявяване на война.

„Игра на милиарди“ е трилър точно за тези нови форми на конфликт между държавите. Тя разглежда кошмарната възможност САЩ да бъдат поставени на колене с умелото използване на тероризъм, интелектуален шпионаж и икономически натиск.

Нещо много сериозно е уплашило изпълнителния директор на Нюйоркската фондова борса, председателя на Федералния резерв и Министъра на финансите на САЩ. Толкова много, че те решават да потърся президента в неделя почти в полунощ, за да го предупредят за надвисналата заплаха, но някой ги ликвидира преди да осъществят срещата.

Боби Астър е син на директора на Фондовата борса и един от големите играчи на „Уолстрийт“, но от години не се е виждал с баща си. Отчуждили са се и затова се изненадва, когато получава от него съобщение, съдържащо само една дума. Мистерията става още по-голяма, когато разбира и че баща му е бил убит на път за Белия дом, заедно с другите двама най-влиятелни финансисти в САЩ. Отначало той няма никакво намерение да разследва мистериозното съобщение, но когато е убита и асистентката на баща му, за да ѝ се затвори устата, той решава, въпреки личните си пристрастия, да стори това, което смята за правилно и да разплете загадката.

Алекс Форца е агент във ФБР и оглавява КТ-26 – звено, което се занимава с терористи на американска земя. Тя губи трима свои колеги и агенти при рискова операция, защото не се е очаквало екипът ѝ да се конфронтира с професионални военни. Оказва се, че това, на което се е натъкнала, не е обикновена терористична операция, а нещо с много по-големи размери.

Алекс и Боби споделят общо минало, разведени са и всеки е поел в своята посока, но съдбата има друга идея. Пътищата им отново ще се преплетат, може би за да намери всеки загубена част от себе си, а покрай това да спаси и страната си.

Действието се развива в три сюжетни линии, които се движат успоредно и постепенно разкриват заплахата от икономически и военен аспект. Цялата история протича за няколко дни и поради което е стегната, но подробна и завладяваща.

„Игра на милиарди“ е занаятчийски написан трилър, за една възможна и плашеща война между две икономически супер сили. Хубавото е, че тук Райх не акцентира върху терористичната част, а дава превес на битката на арената на финансите, точно нещото, което контролира и движи модерния свят. Подчини икономиката на една страна и тя вече е победена.

Кристофър Райх: Абсолютен контрол

Един коментар за “Кристофър Райх: Игра на милиарди

  1. Pingback: Ноа Хоули: Преди катастрофата – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s