Том Кланси: По заповед на президента


zapoved„По заповед на президента“ е пряко продължение на „Дълг на честта“. САЩ е ударена в сърцето и на практика няма кой да управлява държавата – президентът заедно с огромна част от конгресмените, сенаторите и министрите загиват при терористичния удар, белязал края на „Дълг на честта“. Джак Райън, който само преди няколко часа се съгласява да стане вицепрезидент, сега на практика представлява сам една от най-великите държави в света. Но бедствията не идват сами, а когато един лъв е ранен, хиените виждат сгоден случай да му нанесат смъртоносен удар. Всички врагове надигат глави и пускат плановете си в действие.

Аятолах Даряеи активира дълбоко внедрен агент в охраната на Саддам Хюсеин и той го ликвидира публично с цената на живота си. Ирак е обезглавен, а военната върхушка е запратена в хаос. Даряеи слива двете държави в една и създава могъща Обединена Ислямска Република, която има амбиция да погълне всички мюсюлмански държави в Азия.

Индия все още ближе раните, нанесени от Америка по-скоро по самочувствието й, отколкото по армията й, но е готова да сложи прът във военната машина на САЩ и да помогне на новосформиралата се ОИР.

Китай има свои цели, които, както се разбира, няма да станат ясни в тази книга, но и те помагат охотно на Даряеи.

В Африка избухва епидемия от ебола, а ирански лекар, работещ там, предава единият заболял на иранския аятолах, който решава да удари САЩ и с биологично оръжие.

У дома Джак е изправен пред държавна криза. Той не е политик, а сега изведнъж е запратен в най-дълбоките води, където лицемерието е синоним на дипломацията, а политическият възход много често е по-мръсен от търговията с наркотици. Трябва да назначи хора на критични места и той предприема рисковият ход да сложи професионалисти, а не политически лакеи и по този начин фигурата му става още по-спорна в очите на американците. Предстоят избори, а той не иска да се ангажира с никоя политическа сила.

Напусналия заради секс-скандал вицепрезидент Килти урежда в хаоса след атентата да се открадне документа с неговата оставка и започва медийна кампания, в която твърди, че Райън не е действителен президент. Журналистите само това и чакат започват да вадят скелети от гардероба, без да има и най-малка идея какво ще разкрият.

Крайно десни националисти виждат у новоизбрания президент заплаха за конституцията и държавността и решават да го убият.

Даряеи, виждайки хаоса по телевизията в САЩ и действията на Райън, които противоречат на неговото кредо за живота, решава, че сега е подходящия момент за окончателен удар и разпорежда атентат срещу децата на президент Джак и семейството му.

Президент Райън е изправен пред многолика криза и безпрецедентна заплаха, както за него лично, така и за страната му. В такъв момент той може да се опре само на най-доверените си хора и в играта влизат мистър Кларк и Динг Чавес, които отново са острието на сенчестите военни действия.

Кланси за пореден път е перфектен.

Всичките му образи живи – от главните и второстепенните до епизодичните. Тук си дават среща герои от почти всички предходни книги, къде като приятели на Джак, които му помагат да овладее кризата, къде като лица от миналото на президента, които журналистите са открили и от които искат да изкопчат нещо компрометиращо.

Изгражда историята си бавно, методично и детайлно. Заплита действието внимателно, с характерното за него изпипване и на най-дребните детайли, като обръща внимание на всички подробности и на всички случайности, които могат както да провалят даден план, така и да му помогнат.

Книгата е писана през 1996, но звучи повече от актуално днес. Дори като прогностика. В „Дълг на честта“ Капитолия е ударена от японски пътнически самолет, сякаш Кланси е предвиждал пътя на тероризма, или пък терористите са чели книгата. Експлоатира идеите за огромна ислямска държава, която иска да се разраства неконтролируемо, заплахата от биотероризъм.

Том засяга много от темите, които Глен Бек беше поставил във фокуса на „Залезът на демокрацията“ – казусът с данъчното законодателство; крайно десните формации в САЩ, склонни към тероризъм; проблемът с медиите; политическата кариера, предаваща се по наследство, но го прави много по-професионално, задълбочено и реално. Класата си казва думата.

Това са преведените на български книги от поредицата за Джак Райън и Джон Кларк, подредени хронологично, а не по ред на излизане.

 • „Безпощадно“, Without Remorse(1993)
 • „Патриотични игри“, Patriot Games(1987)
 • „Червеният заек“, Red Rabbit(2002 )
 • „Ловът за „Червения октомври“, The Hunt for Red October(1984)
 • „Кардиналът от Кремъл“, The Cardinal of the Kremlin(1988)
 • „Реална заплаха“, Clear and Present Danger(1989)
 • „Всички страхове“, The Sum of All Fears(1991)
 • „Дълг на честта“, Debt of Honor(1994)
 • „По заповед на президента“, Executive Orders(1996)
 • „Дъга 6“, Rainbow Six(1998)
 • „Мечката и драконът“, The Bear and the Dragon(2000)
 • „Зъбите на тигъра“, The Teeth of the Tiger(2003)
 • „Жив или мъртъв“, Dead or Alive(2010)
 • „Властта на президента“, Command Authority (2010) – с Марк Гриней
 • „Без правила“, “, Locked On(2011) – с Марк Гриней
 • „Код заплаха“,Threat Vector (2012) – с Марк Гриней
 • „Подкрепяй и защитавай“, Support and Defend (2014) – на Марк Гриней

 

Това е пълната поредица според Goodreads, защото тя е продължена и след смъртта на Кланси от други автори. Последната книга, в която Том има участие, е „Властта на президента“. Фокусът постепенно се измества и главни герои в поредицата вече стават децата на Джак и Джон.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s