Морис Льоблан: Агенция „Барнет и сие“


barnetТова е пълният летен релакс: неиздавана книга на Льоблан за Арсен Люпен, дебела сянка и бутилка студена бира. Както и няколко свободни часа, за да ѝ се насладя.

Като ученик открих Шерлок Холмс и той веднага ми стана любимец – гениалният детектив, прилагащ само силата на своята логика, за да открие виновника. Но въпреки сантиментите ми, героя на Конан Дойл винаги ми е бил малко стерилен, непълен, по-скоро като архетип, а не като истински жив персонаж. И в началото на 90-те, в оная тъмна ера на прохождащото свободно книгоиздаване, изведнъж открих Морис Льоблан и неговия брилянтен, пълнокръвен, много естествен и реален герой Арсен Люпен – крадецът-джентълмен. Една съвременна версия на Робин Худ, но не точно. Героят с много лица и с много самоличности, който винаги е сам срещу всички, включително и срещу властта, но който винаги разрешава загадките, което не е еднозначно на това да е победител.

Хронологично „Агенция Барнет и Сие“ е след „Госпожицата със зелените очи“. Тук са събрани осем разказа, обединени от общ герой, а именно Джим Бърнет, който, както се досещате, е поредната самоличност на любимия ми Арсен Люпен. Тук крадецът-джентълмен оглавява детективската агенция „Барнет и Сие“, която не взема нито стотинка за своите услуги, което отново е вярно, но пак не съвсем. Той си партнира с инспектор Бешу от френската служба за сигурност, който освен да илюстрира безсилието на официалните власти пред заплетените случи, често влиза в ролята на лице, чрез което Люпен върши своята работа, а понякога и на клоун.

Това е една от най-забавните книги от цялата поредица, може би поради това че Арсен просто разрешава загадки, без да влиза в дълбоки конфликти с полицията, или да задълбава в сложни междуличностни взаимоотношения, които рядко са в негова полза, както си спомням от предходните книги.

За пореден път ми хареса размаха на фантазията на Морис при изтъкаването на сложните загадки и разнообразието им. Ако трябва да съм честен, не успях да реша нито един от случаите, което ме радва, инак бих се разочаровал от един от любимите ми автори.

Адмирирам с две ръце това издание на Изток-Запад и се надявам то да повлече след себе си и останалите неиздавани книги за Арсен Люпен.

Един коментар за “Морис Льоблан: Агенция „Барнет и сие“

  1. Pingback: Морис Льоблан: Стъпки в снега/Осемте удара на часовника – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s