Тим Пауърс: The Anubis Gates


tim_powers_anubisТрудно ми е да си представя, че някой фен на фатастичния жанр не би харесал The Anubis Gates. Романът умело преплита магия с пътуване във времето, митология с действителна история, приключение с криминално разледване, така че всеки би открил нещо за себе си.

Малко мудното начало на романа, в което посредствения биограф Дойл получава покана за пъуване в миналото, организирано от тайнствен богаташ, бързо преминава в динамично криминале с елементи на хорър: Брендън Дойл е отвлечен и пропуска завръщането в двайсети век. Ще трябва да се справи с уличния живот през 1810 г., евентуално да изнамери обекта на своето изследване – писателя Уилям Ашблес, да се държи далеч от лапите на циганите, просяците и магьосниците, които го преследват, и естествено да се завърне в собствената си епоха. Дойл изведнъж се оказва въвлечен в заговор срещу европейската инвазия в Египет, за чието осъществяване основна роля играе и сменящия телата си върколак Джо Песоликия.

Може и да ви звучи объркано, но въпреки нелинейното повествование, Тим Пауърс нито за момент не позволява на читателя да изтърве логическата нишка. Всеки герои или факт, за който знаем предварително (от познанията на Дойл за миналото) са своеобразна котва, за която Пауърс закрепва сюжета си,  и същевременно чрез удивително добре обмислени обрати, разрушава всички очаквания на читателя.  Дори и  толкова добре познатите исторически личности като Байрон или Колридж, които се появяват като епизодични герои, изиграват своята роля по изненадващ начин.

Въпреки наличието на сравнително обособени инфодъмпове, без които обаче романът би бил нелогичен, темпото е ритмично и сравнително бързо, а абсолютно брилятната развръзка превръща The Anubis Gates в един от най-добрите фентъзи самостоятелни романи, които съм чела. Мисля, че нелинейното действие на романа и заемките от египетската митология биха допаднали на феновете на Роджър Зелазни.

Един коментар за “Тим Пауърс: The Anubis Gates

 1. Тъпа путка си ти,
  която тъпо ме гледа с очи.
  Как да разбирам кажи
  твоите тъпи овчи мисли.
  Питам има ли власт,
  която да дава интернет и на вас.
  Колко път ни дели аз съм трол,
  а тъпа путка си ти.
  Ти дрискаш в блога си,
  после лапаш пишки.
  Тъпа путка си ти,
  която тъпо ме гледа с очи.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s