Мартин Колев: Софийски магьосници


18902651_1587506504593704_1794959280_nСтрахотно! Имаме си български вариант на Патрулите! Не като идеи, не като подражание, а като качество. „Софийски магьосници” е много добро ърбън-фентъзи и аз с нетърпение очаквам следващата книга от тази вселена.

Мартин успява да разкаже четири истории, като ги вплита в неделимата цялост на романа, така че нито една от тях да не звучи като кръпка и всяка да има своя принос към изграждането на книгата.

Първата нишка е загадката – нещото, което заплита фабулата. В София изчезват магьосници и не е ясно дали са отвлечени или убити, а извършителя не подбира дали са зорници и мрачници. Следва историята на Свилен Воев и миналото му, което неминуемо ще се оплете с настоящето и ще повлияе на бъдещето, и на групичката му от странни магьосници – Белота, Иза и Игнат. Следва разказа за Бриян, за неговото пробуждане от Свилен и постепенното му навлизане в света на софийските магьосници. И накрая, но не на последно място, е самият свят, алтернативната реалност на познатата ни София и обикновения свят на простосмъртните. Една София, в която има неми преки, кръстовището „Петте кьошета“ има улица „Шесто кьоше“, където се намира прословутата магическа кръчма „Гладната сврака“, където светли и тъмни магьосници живеят в крехко примирие, а магичното отражение на „Орлов мост“ е най-странното място по стандартите и на самите магове. Тук има и маг-полиция, но тя също като човешката си алтернатива е отчайващо мързелива, корумпирана и некомпетентна.

„Софийски магьосници“ съчетава в себе си най-важните съставки на жанра ърбън-фентъзи, но пречупени през интересната лупа България-сега-магия, както и доста интересни и оригинални идеи и хрумки. Със сигурност могат да се намерят паралели с други известни книги – това е неминуемо, но е важното е, че въпреки тях, книгата звучи много добре и достатъчно оригинално. Авторът не е тръгнал да открива топлата вода, а е решил, че щом вече съществува Топлофикация, то е по-добре да се създаде един хубав спа-хотел, отколкото да се гради наново ТЕЦ.

Романът е стегнат, динамичен, без излишни отклонения и където се появяват пушки, то те после неминуемо стрелят. Подозирам, че вина за това имат както безспорният талант на Мартин, така и стабилната редакторка намеса на издателство „Сиела“. Тази книга е един блестящ пример, че автор и редактор трябва да работят заедно, нещо, което е нормално в белите страни, но у нас все още се гледа на редакторите като на цербери, чиято единствена цел е да осакатяват гениалния труд на самородните диаманти.

Всъщност магическият свят на Колев, освен качествено фентъзи е и едно криво огледало на съвременния ни свят и на клишето за бялото и черното не само в магията, но и в живота. Маговете са не само светли и тъмни, а има и мъглици, но и във всеки един от тях, както е и във всеки човек дремят двете начала – Ин и Ян, тъмната и светлата страна, егоизма и алтруизма. И точно затова е възможен съюз между деня и нощта и то не само в обща битка, а и в нещо друго.

„Софийски магьосници“ е самостоятелна книга, има си своя логичен завършек, но спокойно може да е първа част от много успешна поредица. Мартин създава голям свят, като осветлява само малка част от него, но загатва за мащабността му. Той оставя много неща, които нямат пряко отношение към разказаната в този роман история, споменати само мимоходом, но те детайлизират света, придават му плътност и реалност и го правят жив и достоверен, и могат да станат основа на следващи книги. Например какви са магьосническите школи в другите държави? Кои са загубените школи? Какво място е Друг мост и накъде водят мъгливите пътеки, тръгващи от него, от които магьосник никога не се е завръщал?

Така, че аз лично очаквам с нетърпение следващата книга! Остава ми само да се надявам автор и редактор да работят по-бързо по нея.

3 коментара за “Мартин Колев: Софийски магьосници

  1. Pingback: „Софийски магьосници“ на Мартин Колев | Книжен Петър

  2. Pingback: Мартин Колев: Софийски магьосници: в сърцето на Странджата – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s