Рей Бредбъри: Дзен в изкуството да пишеш


18718592_1576854375658917_373200430_n

„Жар. Увлечение. Колко рядко чуваме някой да употребява тези думи. Колко рядко виждаме хора, които живеят или всъщност творят с жар и увлечение.”

Сега очаквате някое страхотно книжле? Сядаш, прочиташ го, а вечерта запряташ ръкави, стоварваш кафеварката до монитора, изпукваш пръсти и залягаш над клавиатурата. На сутринта имаш готов разказ, за който няколко елитни български списания ще се избият да го публикуват, а издателите ще ти предлагат договор за следващите ти пет не написани романа. Или пишеш директно на английски и от раз удряш в земята Гибсън, като вземаш наведнъж поне две награди повече от него, а само след няколко години взимаш Букър и едновременно с нея си Нобелов лауреат!

Да, да, ама не! Това не е практическо ръководство за начинаещи писатели. Рей няма да ви предостави готова формула – на този етап вкарвате нов герой, ето тук може малко секс, след него екшън, после следва обрат и т. н. Не!

Бредбъри ще ви вкара зад кулисите. Ще ви покаже как той пише. Къде намира вдъхновението и музата си. Как се раждат неговите разкази и ще го направи по своя неповторим и приказен начин. Ще ви разкаже за трудния път към успеха и междувременно ще сподели много любопитни и интересни факти за някои от най-емблематичните си творби.

Ще разберете как се е родила абсолютната класика „Марсиански хроники”, която въпреки годинките, които навъртя, не престава да е актуална с вечната си тема за отчуждеността.

„Вино от глухарчета” е една от любимите ми книги и гледам на всеки няколко години да си я препрочитам. Винаги съм я възприемал, освен като поема за едно безкрайно лято и за безграничното въображение на децата, и като автобиография на самият Бредбъри. И сега той открехва завесата, за да разкрие кой се крие зад образите, зад местата и зад яркото слънце затворено, в бутилките с вино от глухарчета.

Рей е и сценарист и е преработвал свои творби в сценарии, а това е нещо много трудно. От една страна, защото той е трябвало да работи върху своето творчество и да го адаптира към съвсем различно изкуство, а от друга – киното има други изразни средства и е трябвало доста да реже за сценариите. Но това го е научило и на кредото, че не трябва да има нищо излишно. Тук дава конкретен пример с една от най-емблематичните си творби „Нещо зло се задава” и уникалният филм по него.

Ще разясни как пиесата „451 градуса по Фарехайт” допълва и пояснява едноименната антиутопия. Как героите и идеите са еволюирали през годините в неговата безгранична фантазия.

Това е сборник с есета, които палят въображението и сгряват душата. Те са вик срещу сковаността, срещу сивотата на ежедневието. Те са парад и манифест на фантазията, като основна движеща сила и за творците и за човешкият прогрес. Те са и рев фантастиката да е равноправен жанр спрямо всички останали, а не да се приема като лековат и несвързан с действителността. Апел са към детето във всеки един от нас, то никога да не остарява, никога да не спираме да се учудваме, да се радваме на малките и безценни неща. И са съвет винаги да творим, без значение какво правим – дали пишем разказ или бъркаме кекс. Всичко трябва да е творчество.

Естествено има и съвети, но пак казвам – те не са конкретно ръководство по творческо писане. Ще ви каже как той смята, че трябва да се пише. Ще ви покаже как да коткате и приканвате свенливото вдъхновение, което толкова много мрази срокове и работно време.

Но на-важното, което ще посъветва всички, е никога, ама никога да не спираме да живеем, защото живота е най-голямото приключение. Той е безкрайният август на вечното лято на Дъглас. Той е есенцията на горящото „Вино от глухарчета”.

Advertisements

One thought on “Рей Бредбъри: Дзен в изкуството да пишеш

  1. Pingback: Стивън Кинг: За писането – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s