Джуно Диас: Краткият чуден живот на Оскар Уао


oscar_waoКакво знаех за Доминикаската република преди да подхвана този роман? Местоположение: Карибско море; климат: тропичен; пейзаж: море, слънце, палми; хора: ъъъъ?! NA-DA.

А Джуно Диас, вместо да ми разкаже за краткия и чуден живот на Оскар, ми разкри съдбата на три поколения доминиканци, преследвани от древното прокляние, дар от първите европейци, стъпили на Новия свят – страховитото „фуку“.

И отвъд съдбата на дебелия, нецелунат от жена нърд Оскар, покрай бунта на сестра му срещу майчината обич-завист, покрай мафиотско-терористичната и трагична любов на майка му двайсет години по-рано, покрай политическата пасивност на богатия му дядо интелектуалец още четвърт век по-назад във времето, Джуно Диас описва съдбата на цяла Доминикана в бележките под линия. Сякаш терорът на Трухильо е толкова жесток, че за него не бива да се пише с нормален шрифт.

Защото фукуто е твърде силно. Защото иначе кръвта ще прелее върху читателите.

Защото в аналите на съвремената цивилизация половинвековната диктатура в Доминикана (подклаждана от няколко военни инвазии на доброжелателните съседи от континента) представлява просто бележка под линията.

Романът не е публицистичен, макар да е отличен с „Пулицър“. „Краткият чуден живот на Оскар Уао“ според мен е фамилна сага, едва докосната от магическия реализъм на латиноамериканските писатели, и значително поразкрасена от фенщината на Оскар (и на самия автор) към всичко фентъзи и фантастично. Да, режимът е там, но борбата между поколенията и семейната прилика в съдбата присъстват, и то натрапчиво.

Романът е фантастичен, но не защото термините са изкочили от класиките на Хърбърт и Толкин. Диас експериментира с наратива, с гледната точна, със стила. С всичко без да се получи несвързан текст. Фантастичен.

Какво знам за Доминикана след прочита на тази книга?  Местоположение: твърде близо до САЩ; климат: твърде душен; пейзаж: изоставен от цяло поколение емигранти; хора: ожесточени от живота си под знака на фуку.

И още ревюта: на Ламота, на Христо и прекрасния анализ на Владо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s