Patricia Briggs: Shifting Shadows


briggs_shifting_shadowsСборникът с историите от света на Мърси Томпсън беше точно това, от което имах нужда през неприятните зимни месеци, за да се разсея от неприятната обстановка – леко четиво, познат свят и нови истории (поне някои от тях). Имах намерение да му се насладя разказ по разказ за по-дълго време, но някак си след два дни вече затварях задната корица.

Сборникът започва с първата публикация на новелата Silver, която ни връща няколко века назад във Великобритания, където вещица държи в плен своето семейство-върколаци. Макар новелата да е разказана предимно от гледна точка на феята Ариана (позната ни от Silver Borne), творбата най-сетне разкрива мистерията на ранните години на Сам като безсмъртен и на възхода на Марока като водач на върколаците.

Разказът Fairy Gifts ни запраща в изоставени златодобивни мини в Монтана и прекрасно описва безперспективната атмосфера на прехвърлилите своята слава градчета, които са основно изоставени. Азиатецът-вампир и държаната в плен феическа принцеса са просто повод Бригс да отведе читетелите в мините.

Следващата история в сборника, Gray, е разказ за вдовица, която в опит да задържи своята човечност купува апартамента, който е обитавала заено със съпруга си преди да бъде превърната във вампир. Разказът не е пряко свързан с героите на поредицата за Мърси, и за съжаление е доста предвидим, но не беше и трагичен.

За Seeing Eye вече писах в друг сборник и само мога отново да кажа, че си остава любимият ми разказ от Патриша Бригс – чудесно темпо, сбит и добре разработен сюжет. За подробности: тук.

Следващата новела Alpha and Omega, която поставя началото на едноименната спин-оф поредица, също не беше нова за мен, но си я препрочетох с голямо удоволствие. В Чикаго пристига Екзекутора на Марока – неговия син Чарлс, който трябва да разкрие убийствата в едната от глутниците в града. На летището го посреща крехката и травматизирана от насилието на върколашкия живот Анна, която се оказва нещо много повече от обикновен върколак.

The Star of David не ме впечатли първият път, когато го четох в друг сборник и този път реших просто да го пропусна.

Roses in Winter разказва как легендарно чудовище взема под крилото си най-младия член на глутницата – Кара. Не на последно място, разказът хвърля и малко по-привлекателна светлина върху характера на Асил Мавъра и неговата предполагаема лудост. Приятно четиво, но като цяло, само за дай-хард фенове, на които не е нужно да се обяснява сетинга и защо върколаците се избиват взаимно.

In Red, with Pearls е чудесно ноар-криминално разследване. В обувките, или по-точно в каубойските ботуши на частния детектив, е напъхан нашият любимец Уорън. В ролята на фаталната красавица – красивият труп на изчезнала преди време домакиня. Руска вещица, бракоразводен адвокат и каубой-върколак са чудесна предпоставка за увлекателна история. Дори и да звучи като начало на виц.

И споменавайки по-горе катарзис не мога да не спомена, че Redemption донякъде изважда от списъка ми с неприятни герои Бен. Женомразец и вулгарен тип от първата сцена, в която се появава в Moon Called, Бен най-сетне е реабилитиран с тази история. Благодаря, г-жо Бригс.

И разбира се за къде без Мърси. В Hollow тя се появява в прокълнатото имение на милионер, за който се предполага, че е заклал съпругата си. Мърси както винаги ще разкрие истината, и този път дори няма да получи фрактура.

Поредица „Мърси Томпсън”:

1. Moon Called – ревю
2. Blood Bound – ревю
3. Iron Kissed – ревю
4. Bone Crossed – ревю
5. Silver Borne – ревю
6. River Marked – ревю
7. Frost Burned – ревю

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s