Пиърс Браун: Утринна звезда


17440186_1508738645803824_1909327894_n

Въпросът бе дали Браун ще успее да завърши поредицата по начина, по който тя заслужава. След блестящият старт и брилянтното продължение, третата част има нелекета задача да продължи по подобаващ начин поредицата. Не клиширано, не както на читателите им се иска, а както диктува логиката на уникалния свят, изграден от Пиърс. И той отново се е справил страхотно, а аз смея да твърдя, че това е една от най-добрите фантастики на първото десетилетие на 21 век.

Когато взех в ръцете си „Утринна звезда”, нямах търпение да я зачета, най-малкото за да разбера какво ще стане с Дароу, но реших да започна поредицата от начало. От една страна, за да си припомня всички дребни детайли, които неминуемо ще отекват в последната част, а от друга – за да изживея приключението още веднъж, но този път и с финалната глава. А и по този начин оцених историята в завършената й цялост. Видях как героите се развиват, как неща извършени в Академията или по-късно, влияят на събитията и на действията на героите в „Утринна звезда”.

Историята, която започна в една мина на Марс с изпукването на нежния врат на Ео, е към своя край. Жътваря, роден като червен, изваян в златен, станал Безподобен златен, трябва да продължи да върши не това, което иска, а това, което трябва. Кръговете се затварят един по един. Стари приятели и врагове отново ще се изправят рамо до рамо или лице в лице, за да завършат освен войната и нещата в личен план, които започнаха зад стените на дом Марс и по полята на Академията, а после и в Университета. Време е да се платят стари дългове, да се изгорят мостове, да се плати цената на предателството, да се изградят нови връзки и да се печелят нови врагове и съюзници.

Минала е повече от година откакто Чакала разкри истинския произход на Дароу и обезглави Арес. Година, в която слънчевата система е разкъсана от гражданска война, а бунта е пред своя неизбежен край. Година, в която Дароу е затворен в каменна килия, лишен от всякакви сетивни възприятия, свит в гротескна поза, без да може да помръдне и хранен изкуствено, за да не умре. Година в която той трябва да полудее.

Почти цялата първа част на „Утринна звезда” носи различна атмосфера от тази, с която бях свикнал в първите две книги. Едно усещане за неизбежен крах. И това е съвсем логично. Дароу се е завърнал, но е сянка на това, което е бил. Годината на изтезания и затвор са го изтощили не само физически, но и духовно. Раните заздравяват, но освен ново извайване, той има нужда и от прераждане на духа, за да стане отново водача, който всички очакват. След смъртта на баща му, Севро е поел ролята на Арес, но той е тактик, а не стратег. Той умее да жили, но не може да изгради дългосрочен план, който да доведе всичко до успешен край. Той има също толкова нужда да се завърне истинският Жътвар, колкото и Дароу да знае, че може да му се довери безпрекословно.

Войната, която сега Дароу ще води не е онази, за която е обучаван. Няма флотилии на златни, които да се борят с други златни. Това е война с оцелялото от флота, изсипал Железният дъжд над Марс и оскъдните ресурси на Арес. Това е война на бунта, който е обречен, освен ако пак не се променят парадигмите.

Браун успява да изгради перфектно не само светът си, но и мотивацията на героите си. Това е много важно, за да може читателя да повярва в тях и в техните мотиви. Тяхното минало ги тласка напред и всеки един от водачите на бунта, независимо от кой цвят е, има своята причина да иска той да успее. Дароу започва своят бунт заради мечтата на Ео, но той вече многократно я е надградил. Арес иска свят, в който смъртта на жена му да не е просто номер в статистиката. Севро иска да воюва, но иска възможност да дари на някого верността си, защото я заслужава, а не само защото е златен. Мустанга – желае да е такава каквато иска, а не каквото обществото налага. И накрая тайнственият съратник на Арес през годините – той желае развитие и възможност всеки да постигне каквото може благодарение на качествата си, а не на цвета си.

Дароу вече не е сам в тази война, но вече и не принадлежи на расата, от която произхожда. Той знае, че само войната не стига, че новият свят няма да се роди като феникс от пепелта на стария. Новият ред няма да се изгради сам. Знае, че това общество не трябва да бъде разрушено, а променено. Той не попада в капана на революционерите, които смятат, че щом знаят как да се бият, то значи умеят и да управляват. Дароу прекрасно съзнава, че ако новият свят не бъде изграден от всички цветове, ако не са напътствията и ръководството на златните, то сегашната тирания ще бъде заменена с нова. Реваншизмът не е пътя. Това, че червените са роби и искат свобода, не означава, че те знаят как да изградят общество и справедливост. Браун прекрасно описва този конфликт в душата на Жътваря. А заедно с това е показал всички недъзи на всяка революция, която сляпо вярва, че всичко ще дойде само от руините, че бунтовниците могат да са и съзидатели. Не попада и в друг много чест капан – не идеализира бунтовниците. Това че са въстанали срещу тирания, не ги прави светци, не ги прави автоматично добри хора, алтруисти или идеалисти. Те са си обикновени хора. Със своите силни и слаби страни, а тълпата винаги има интелигентност на амеба и винаги се люшва към публични зверства.

Историята започнала с една екзекуция, ще завърши с друга такава. Отново някой ще дръпне краката на близък човек, за да може най-накрая кръгът да се затвори, злодеянията да бъдат платени, доколкото е възможно и да настъпи мир.

Адмирации за Браун и страхотния дебют който прави. Започнал е нова поредица, пак в същата вселена! Дано видим и нея на български.

Поредица „Червен изгрев”:

1. Червен изгрев – ревю
2. Златен син – ревю
3. Утринна звезда

Ето го и сайтът на Пиърс Браун

Advertisements

One thought on “Пиърс Браун: Утринна звезда

  1. Pingback: „Червен изгрев“ от Пиърс Браун – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s