Валтер Мьорс: Румо и чудесата в тъмното


%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%beДълго време отлагах завръщането в Замония. И то не защото „Градът на сънуващите книги” не ми хареса. Напротив! Бях запленен от нея! И точно за това отлагах. Така  както човек отлага отварянето на много качествен алкохол или кутия уникални шоколадови бонбони за специален момент. Знаеш, че нещото ще е страхотно и затова си го къташ. И с тази книга е така. Усещах, че ще е уникална, пленителна и точно затова си я пазех. По този причина си пазя още няколко непрочетени книги на Пратчет.

„Градът на сънуващите книги” е писана и издадена след тази, но чисто хронологично трябва да се развива преди нея. В „Румо…” става дума за Змей Митоблудни и неговото съчинение, което описва приключенията му в Книговището. Но двете истории са абсолютно независими и могат да се четат в произволен ред. Сега обаче ще си препрочета пак „Градът на сънуващите книги”, за да проверя дали някои неща ще ги видя в друга светлина. А и не само за това. Отдавна планирам отново да се потопя в приключенията на Митоблудни.

„Румо и чудесата в тъмното” е един нестихващ пир на въображението! История след история, съдба след съдба, герой след герой. Всеки един персонаж, който се появява в книгата и има отношения към действието задължително е съпътстван от разказ за неговото минало. Къде по-кратък, къде по-обстоен, но задължително интересен, неочакван и странен. За пореден път се изумявам от размаха и пъстротата на фантазията на Валтер. В тази книга има истории, от които други автори биха изкарали поне десет тома.

Румо е волпертингер, една от странните, но не най-екзотичните разумни раси на континента Замония. Неговият вид пребивава в две форми – разумна и дива и най-грубо може да се определи като хибрид между куче и сърна, а произходът му е забулен в мъглата на миналото и е останала само една легенда, която като всички легенди в Замония има трагичен край.

Румо е отглеждан от радпичхахен-джуджета и момента на неговото осъзнаване като разумен индивид ще съвпадне с едно от най-лошите неща, който могат да ти се случат в Замония. Неговата ферма е нападната от Дяволските циклопи от Дяволските плаващи скали. Изключително глупави, но много силни и брутални същества, които ядат храната си само жива и за които колкото повече храната се гърчи и издава звуци на болка, толкова е по-вкусна. Румо е отвлечен заедно със своите бивши стопани на Дяволските плаващи скали и е поставен в килера за храна. Там ще срещне лавро-акулата Смайк, която освен негов приятел ще му стане и ментор в изкуството на войната, защото волпертингите са най-добрите войни на Замония. И от там насетне започва едно уникално приключение през целия континент, през града където живеят всички от расата на Румо и което ще завърши в кървавите дълбини на Хел.

Това в никакъв случай не е детска книга, както може би някой може да се подлъже. Тя е по-мрачна, по-кървава и доста по-страховита от „Градът на сънуващите книги”.

Тук се описва произхода на разумните динозаври и се разказва част от историята на Драконовите Крепости – по-специално безкрайните обсади и разгрома на генерал Тиктак, който е и най-противния и страховит персонаж в книгата. Той е издигнал в култ и изкуство смъртта и процеса на умъртвяване. Цялата книга се върти около двете страни на битието – живота и смъртта.

Ако сте харесали първата книга на Валтер Мьос издадена у нас, то със сигурност и тази ще ви плени. А и силно се надявам издателство „Оргон“ да продължат с издаването на поредицата, както може да видите по-долу има още две заглавия свързани със Книговището.

Това е втората книга от поредицата за Замония, ако гледаме хронологията във fantasticfiction. Според Goodreads е трета. Ето според Уикипедия, а това е и официалният сайт на автора

Поредица „Замония“:

 1. Die 13½ Leben des Käpt’n Blaubär
  2. Ensel und Krete. Ein Märchen aus Zamonien
  3. Румо и чудесата в тъмното
  4. Градът на сънуващите книги
  5. Der Schrecksenmeister
  6. Das Labyrinth der Träumenden Bücher
  7. Das Schloss der Träumenden Bücher

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s