Стивън Ериксън: Своенравното хлапе


hlape„Своенравното хлапе” е пародия на вселената на Star Trek. Фен съм на света, създаден от Джийн Роденбъри, но това никога не ме е спирало да критикувам и откривам откровените глупости, появяващи се в сериалите и филмите.

Това е пародия на всички филми в тази вселена – на петте сериала и  пълнометражните филми.

Абсолютно нелогично е капитана и командващите офицери да се забъркват във всички неприятности и да са на челната линия при изследване на планети и да са изложени постоянно на смъртна заплаха. Всички знаем, че това е глупаво, но и знам, че е подчинено на каноните на направа на сериал, които карат публиката да се връща всяка петъчна вечер към тях. Главните герои хем трябва да са интересни и важни, пък и хем трябва да са във вихъра на екшъна. Тоест няма как някой от екипа за наземни изследвания да е главен герой, а капитана само да стои на мостика и да раздава заповеди. Това може да е реалистично, но пък не е интересно.

Да не споменаваме, че с толкова много приключения и битки космическият кораб още на края на първи сезон трябва да иде за скрап.

Книгата пародира:

Странните униформи.

Това че всяка планета и изоставен кораб е пригоден за посещение без скафандър, с тънки полиестерни дрехи и без дихателен апарат.

Войниците също са със странни униформи, които предпазват почти колкото броня, направена от седмичен вестник.

Енегрийните оръжия, които сами по себе си са достатъчно безумни.

Странната командна структура на мостика, където капитана дава устни заповеди.

Безумното накланяне на всички, когато кораба е ударен, сякаш няма собствена гравитация, а има едно вечно вселенско долу.

Многото шантави и доволно хуманоидни раси.

Боргите и тяхната тотално безумна и безсмислена доктрина, подчинена на човешкия страх от машините, а не на евентуалната логика на машинен интелект.

Меко казано засуканите сценарии на някои от епизодите, които могат да вкарат в тих потрес и най-заклетите фенове на сложни машинации.

Първата директива.

Мирната мисия на Ентърпрайз.

Федерацията, вулканите и „алтруизма” на героите.

„Своенравното хлапе” шаржира не само  Star Trek, но и друг мой много любим филм, а именно Alien. И то много точно се прицелва в най-слабото звено на филма. А именно, защо е необходимо на влекач с шепа екипаж, който е през повечето време в хибернация, да има лабиринт от огромни въздуховоди достатъчно големи да се разхожда човек из тях и съответно удобни и за придвижване на пришълеца.

Почти съм убеден, че пехотинците са пародия на “Halo”, но няма как да съм напълно сигурен.

„Своенравното хлапе” е някъде по средата между „Червеноризци” и „Бил галактическият герой”. Не е толкова дебилна, колкото творбите на Хари Харисън, но и не е през цялото време толкова фин шарж на цял жанр, колкото е романа на Скалзи. И това е така, защото Ериксън осмива конкретни персонажи, идеи и герои вече видели бял свят. А те понякога са толкова абсурдни, че като ги обърнеш на 180 градуса с помощта на пародията, понякога стават безумни до глупост, но пък понякога – направо нормални.

Аз лично се забавлявах много да откривам кое от кой сериал или филм от вселената на Star Trek е.

Осъзнавам, че това е книга от една страна за заклетите фенове, но от друга не и за фанатичните такива, защото човек, колкото и да обича нещо, трябва да има и смелостта да признае и слабите му страни.

В интерес на истината книгата почти до края е дялана с теслата пародия, но в самият край има една много важна вметка за консуматорското общество, която вади книгата от посредствеността и я прави една наистина сериозна и тъжна подигравка с консуматорството и с гордостта на някои, че се образоват от масовите предавания по телевизията. Едно криво огледало на повсеместно затъпяващите хора, но за сметка на това гордеещи се с този факт.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s