Съставител Нийл Геймън: Неестествени твари


tvari„Музеят по неестествена история представя:

НЕЕСТЕСТВЕНИ ТВАРИ

Подбрани истории от

Нийл Геймън и Мария Давана Хадли

Илюстрации: Байрон Мороу – Крибис

Сборник разкази включващи неестествени твари, както и някои други създания, които са или невероятни, или невъобразими или изобщо не съществуват”

Отдавна му се бях заканил на този сборник, но едва сега, по определени причини принудили ме да стоя у дома и пречещи ми да чета дълго на веднъж, му дойде реда. Той не е на Геймън, а е подбран от него съобразно неговите вкусове, предпочитания и интереси. Е, има и един негов разказ, но той вече се е появявал у нас в сборника „М като магия”.

Тук има страхотни неща, силни неща, доста странни и естествено по-слаби. Но това е въпрос на вкус. Което за мен е страхотно, за друг може да не е нищо особено. И точно в това е чарът на подобни сборници – за всеки има по нещо. Ако един разказ не ви допадне, минавате на следващият.  Но въображението на Геймън е гаранция не само за добри разкази излезли из под перото му, но и са такива събрани от него.

В „Неестествени твари” ще намерите разкази писани от професионалисти и не професионалисти, по различно време и в различни географски точки на света. Всички са обединени от идеята за митологични или измислени същества. Като се започне от широко известните върколаци, вампири и грифони, мине се през своенравни богове, феникс станал прицел на епикурейци и се стигне до папатукана който в никакъв случай не бива да се разсмива. Има и едно много коварно петно. Всъщност винаги ще се сещам за този разказ, като срещна мастилено петно.

Безспорният диамант в „Неестествени твари” е „Призматика” на Самюъл Дилейни. Това е класическа приказка със зъл магьосник и герой, който по време на пътешествието събира група приятели, които ще му помогнат в точния момент, с точните си дарби да преодолее трудностите. Това е история разказана по зашеметяващо пленителен начин! Сякаш четях поезия, но написана в не мерена реч.

„Осите картографи и пчелите анархисти” е много шантав и готин разказ. Малко деспотизъм и колониализъм гарнирани с доза борба за свобода и равенство, и щипка хипария. А края е в стил „дойде горския и ни изгони”.

„Папатуканът и леля Уилъби” е просто задължителен. Става и за детска приказка за лека нощ.

А мултивселената има особено мнение по въпроса за строгата уредба на небесните чертози на някой много стриктни богове. Никак не е лесно да си бог в „Мъдрецът от Мезая”, когато вселената има по-скоро атеистични предпочитания.

Това са моите абсолютни фаворити от сборника, но в интерес на истината всички разкази ми харесаха. Не ме разочарова нито един.

2 коментара за “Съставител Нийл Геймън: Неестествени твари

  1. Pingback: Нийл Геймън: Скандинавска митология | Приумици

  2. Pingback: Нийл Геймън: Од и ледените великани – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s