Милена Фучеджиева: Сексът и комунизмът 2


fuche_sex_comi_2И каква стана тя? Бях решил, че ми се чете нещо леко и уж на шега хванах първата книга на Милена и не само, че я изчетох за две вечери, но после веднага си взех и втората и нея я прочетох за още по-кратко време. (Нищо че ревюто излиза толкова време след първото. Лято беше, какво да се прави?!) И се оказа, че това съвсем не са леки книги. Да, и двете много бързо се четат, историята грабва, но самата тя в никакъв случай не е лека.

Втората част е по-скоро книга за свободата. За оная свобода, за която толкова хора се бориха, и която сега къспопаметни носталгици и тролове на хибридната пропаганда се мъчат да омаловажат и да изкарат ненужна. Въпреки, че точно те се възползват от нея за да прокарват раковите си идеи и мироглед. За свободата да избереш дрехите си, прическата, колата, канала по телевизията, музиката…

И за липсата на свобода. За институциализираното робство, плод на неуморните усилия на партията за благото на народа. За това, че никой няма право да решава как да е щастлив,а това право има единствено партията, и който не е съгласен с това, естествено, е враг на народа. В този ред на мисли, пак ми се завърта идеята да драсна една гадна статия за уродливите прилики между комунистическия режим и този на крайните религиозни фундаменталистични режими. Ей тъй, за да покажа, че комунизма е религия, с всичките ѝ атрибути, и въпреки че се титулува като атеистичен строй, всъщност е близнак със институциализираните религии.

Тази книга в пълен блясък показва защо дулата на автоматите по границата бяха насочени навътре, а не навън. Чак да се чуди човек, кой завършен и сферичен олигофрен, ще иска да избяга от рая на всички времена?

Историята на Лола продължава там от където я оставихме в първата книга, само дето бликналата надежда, е брутално пресушена. Майка ѝ е омъжена за човека, който е разбил живота на баба ѝ и на баща ѝ. Човек, изпълнен с омраза, с почти патологична мания за контрол и готов да пролее кръвта на държавните врагове. И този човек сега определя бъдещето и живота на Лола. Тя вече не е личност, а е просто доведена дъщерята на Орлин Колев, един атрибут, който трябва да обслужва неговото добро лице пред народа.

И детето не е нейно, тя е ВНУКЪТ на Орлин… и това стига. Стига, за да е в плана за бляскавото бъдеще на партийните деца.

Чели ли сте „Животинската ферма”? Ако да, то тук ще откриете стряскащи и плашещи факти от златната ера на комунизма, които Оруел е описал.

„Всички са равни, някой са по-равни…”

От идеята да се предава по наследство партийния пост, до поправка в закона даваща право на дъртите номенклатурчици, да изземат внуците си от „разхайтената” младеж, която не може да възпита новото поколение на пролетариата.

Това е разказ за двойните стандарти. За Кореком и ЦУМ, за смесените магазини и стоките на черно; за децата, повивани с пелени и лигнин и за другите ползващи кашони с вносни „памперси”…

Лола е принудена да живее с майка си и Орлин в новият има многостаен апартамент в Ориндкаунтито на комунистите. Няма право на глас за нищо, включително и за кого да се ожени. Това го решава другаря министър, без да се интересува от мнението на Лола. Та какво знае тя? Тя е просто една курва, дъщеря на избягалия си баща.

И пак всичко се върти около секса.

Маруся, която използва секса за издигане, сега е принудена да се откаже от него, заради съпруг, който има еректилна дисфункция.

Който обвинява за това бабата на Лола, която си остава негов мокър нощен блян. Но за негов ужас, биологията има черно чувство за хумор и той се възбужда нощем от мокри сънища за доведената си дъщеря, но пък не дава ласки на съпругата си.

И като черешка на тортата, Лола е принудена да се омъжи за най-големият си кошмар и да се превърне в сексуална, политическа, идеологична и семейна робиня.

А, и ще научите за какво точно е служела милицията по време на зрелия социализъм. Не че сега върши нещо друго.

Advertisements

One thought on “Милена Фучеджиева: Сексът и комунизмът 2

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s