Нанси Крес: Братовчедите от вчера


nansi_krez_bratovchediteЖалко е, че Нанси Крес е толкова малко издавана в България. Преди години „Камея” издаде наградената с „Хюго“ и „Небюла“  „Безсмъртни в Испания”, и след това дълги години – нищо. Радвам се, че „Екслибирс” са се решили отново да посегнат към тази, незнайно защо пренебрегвана у нас авторка.

„Братовчедите от вчера“ отнася „Небюла” и то напълно заслужено.

Първият контакт е осъществен и той не е съпроводен със взривове, потопени градове или изригващи от гръдния кош ксеноморфи. Не, той е спокоен, мирен и много, много цивилизован. Те се появяват и изграждат своя база в акваторията на Ню Йорк.

Извънземните се оказват всъщност наши много далечни братовчеди, взети от Земята преди хилядолетия.

Не става ясно от кого, или с каква цел, но това не е и толкова важно за историята на романа. Историята се върти около заплаха за Земята, която ще я сполети след месеци. Планетата ще премине през облак с вирус, който е заплаха за хората. Извънземните знаят това, защото други колонии вече са били заличени от тази чума. И започва надпревара с времето за откриване на лек. Земни учени са привлечени да работят в базата на посетителите. Това е история колкото за биологичната еволюция на две групи от един и същи вид, но в различни биосфери, толкова и за социалната еволюция на обществата. Едно сравнение между култури основани на коренно противоположни възгледи за това как трябва да оцелява индивида.

Стилът е максимално изчистен. Със стегнат и немногословен изказ. Героите са по-скоро схематично представени с няколко щриха индивидуализъм. Бях забравил, че все още някой пише с такъв стил. Кратко, точно и ясно. Прилича по-скоро на сценарий за филм, отколкото на роман. Но пък за сметка на това се чете много леко и бързо. Дойде ми много добре след „тухлите” в които се бях потопил от известно време. Всъщност тук са водещи идеите, които Нанси добре развива, въпреки конспективния стил на романа.

Или пък може би точно заради него.

One thought on “Нанси Крес: Братовчедите от вчера

  1. „Братовчедите от вчера“ е слаба новела, твърде фриволно кичеща се с определението „научна фантастика“. Научният елемент в нея е пренебрежимо малък, без каквато и да е връзка с фантастичния, ако едни мутирали братовчеди могат да се нарекат фантастичен елемент. В ломските села имаме „брат’чеди“, които са къде-къде по-колоритни, интересни и различни. Книжлето е повърхностна семейна драма, героите са по-бездушни и едноизмерни от изрязани от картон човечета, няма никакъв истински конфликт. Обема е изкуствено раздут до емблематичните 199 страници с помощта на 4 (четири!) празни страници между всяка част, ненужно големи отстъпи от по поливин страница и тлъсти полета. Казвам това за всички онези, които, заблудени като мен, биха си поръчали книгата он-лайн без да са я разлистили. Смея да твърдя, че ако бях го направила, никога нямаше да си я купя. Вероятно дори бих успяла да я преполовя докато стоя пред рафта в книжарницата, защото 199-те страници отговарят на не повече от 99 реално съдържание. А да кичнеш цена от 12,90лв. на този безинтересен памфлет е неетично и подронва авторитета на издателството. В този ред на мисли, съмнявам се до колко е инвестирано в професионалният превод (не че има смисъл да се инвестира, една готварска книга би била по-голямо предизвикателство за преводача), но все пак си мисля, че „гийк“ и „нърд“ все някак си можеха да се земестят с думи на български.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s