Ричард Морган: Altered Carbon


richard_morgan_altered_carbonПодозирам, че дай-хард феновете на фантастиката отдавна вече са прочели Altered Carbon, преведена на български като „Суперкомандос“. Ако не сте от тях, а сте просто любители на качествената литература, и се чудите какво да подхванете, горещо препоръчвам този роман на Ричард К. Морган. Няма по-добро време да наваксате с книгатa от сега: очакваме екранизацията ѝ от Netflix.

Действието на Altered Carbon се развива през 26-ти век, когато човечеството се е разселило из космоса, a Протекторатът на ООН развява знамето на цивилизацията. По разните планети населението е избрало различни политически и философски системи, за да организира обществото си, но чрез Емисарския корпус ООН налага официалната си доктрина.

В свят където съзнанието може да бъде съхранявано в специални приставки, да бъде прехвърляно в синтетични и биологично отглеждани тела, да бъде трансферирано през Космоса и даунлоудвано по други планети, умението да се ориентираш в непозната обстановка и да ползваш чуждо тяло се възпитава с военна дисциплина и извергски методи само в Емисарския корпус. Което превръща самите емисари в логични социопати, които след пенсиониране често свършват с присъди от по двеста години със записано на приставка съзнание, отлежаваща на някоя полица.

Нашият герой и бивш емисар Такеши Ковач е даунлоуднат на старата планета Земя, за да разследва самоубийството на богаташа Лорънс Банкрофт. Не че Банкрофт е терминално мъртъв  – в частната му клиника отлежават редица клонинги, които гарантират, че той винаги ще обитава младо и красиво тяло, а дистанционното синхронизиране на съзнанието на всеки 48 часа подсигурява практическо безсмъртие. Самият Банкрофт е успял да синкне съзнанието си малко преди самия инцидент и няма спомен за него, но жестоко се съмнява, че сам е пръснал главата си.

И тъй – Такеши е даунлоаднат в тяло доскоро обитавано от ченге, което отлежава присъда за корупция, и се захваща да проучи кой е бастисал дъртото богато копеле, успяло за шест века да събере доста врагове. Самият Такеши също умее да набира неприятели.

Altered Carbon е комбинация от ноар криминале, киберпънк и най-доброто от съвремената британска фантастика. Сюжетът е динамичен, развит между малцина герои (вкл. и AI хотел), а Такеши Ковач е въоръжен с черно чувство за хумор, което предизвикава усмивки от читателя в неочаквани моменти. Но най-ценното в романа са въпросите, които повдига Морган – като това кое точно определя личността като отделен и самостоятелен индивид? Дали си същият човек, когато не помниш част от живота си? Дали би изпитал същите чувства, когато жлезите не са твоите си обичайни? Би ли избрал безсмъртието, ако можеш?

Силно препоръчително четиво.

Трилогия „Такеши Ковач“:

  1. Суперкомандос / Altered Carbon
  2. Сразени ангели /Broken Angels
  3. Разбудени фурии / Woken Furies

2 коментара за “Ричард Морган: Altered Carbon

  1. Цялата трилогия кърти и то най-вече заради гласа на Ковач. Историята и гледната му точка придават плътност на множеството политически послания в книгите и с това ме спечели. Споменавам го специално, защото така и не довърших „Вариант 13“, въпреки че пак имаше хипертрофирали мачовци, лява идеология и много бой. Там обаче сюжетът се разклонява през множество герои и дидактиката ми дойде в повече.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s