Дейвид Уолман: Краят на парите


krayat_na_pariteВзех книгата и заради темата на дипломната ми работа и защото отдавна ѝ бях хвърлил око. Само дето не очаквах, да е чак толкова интересна

Питали ли сте се някога какво всъщност са парите? От малки сме свикнали, че те са монети или късове специална хартия. Но какво реално ги прави универсално разменно средство?

Златното покритие? Доверието? Силата на икономиката? Познавам доста хора, който с носталгична въздишка си спомнят надписа върху българския лев от ерата на зрелия социализъм – „Банкнотата е обезпечена със злато, както и всички активи на банката”. Сякаш това само по себе си не е най-голямата подигравка с идеите на комунизма и социализма, но това е една друга тема. А златното покритие всъщност е само обещание, че ако отидете в банката и пожелаете, то тя ще ви даде еквивалента в злато.

„Краят на парите” отговаря на много въпроси, но и задава много такива. Това не е разказа за края на материалните пари, а по-скоро обзор на това какво става с тях в монета и какви са перспективите за бъдещето. И колкото и парадоксално да звучи, революцията и отказването от кешовите плащания, могат да дойдат от слаборазвитите икономики и страни, а не от силните както би било логично поне на пръв поглед

Защо развитите икономики са оставили златния еталон в миналото и защото той всъщност спъва модерната икономика.

Защо и как доларът е избран за световна валута. Кой използва най-често копюрите с висока стойност и защо по-голяма част от някога напечатаните 100 доларови банкноти не са в САЩ, и кой ги използва за разменно средство.

Уолман извършва едно запленяващо пътешествие, което ме срещна с религиозна откачалка, която обяснява, че безкасовото плащане е поредния знак на Сатаната, преди настъпването на страшния съд. С най-добрия фалшификатор на долари, който прави така наречените супербанкноти, които са си реално долари, само дето не са напечатани от правителството и по ирония на съдбата е най-големия враг на САЩ и на свободната икономика.

С една дама която се занимава с дизайн на банкноти и от която научих защо в хартиените пари има толкова много символи.

Колко струват всъщност кешовите пари. Какви преки разходи генерират при своето отпечатване и обръщение и какви косвени. И колко милиарди могат да се спестят, ако се ликвидират.

Най-големият плюс на книгата, след изобилната информация която предлага, е живия стил на писане на автора, който е много далеч от сухата академична публицистика , с която очаквах да се сблъскам. На места има ирония, на места свеж хумор, но това нито и за миг не прави книгата по-малко сериозна или актуална.

Има и още много интересни, любопитни, стряскащи и притеснителни факти из книгата. Прочете е я и следващият път когато донерджията ви върне хартиени пари, със същата ръка с която е държал до преди малко питката, ще погледнете със съвсем други очи на къса хартия.

Advertisements

2 thoughts on “Дейвид Уолман: Краят на парите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s