William Goldman: The Princess Bride


princess_brideЕто поредният срам за българските издатели – пропускът да забележат тази великолепна „класическа приказка за истинска любов и върховно приключение“, както сам авторът обелязва на корицата. Аз самата се кумих дълго време на „Принцесата булка“, защото имам бегъл спомен от екранизацията, която навремето ми се строи леко глуповата. А самият филм, апропо, има култов статут на една от най-обичаните романтични приказки за всички времена. Определено ще го изгледам поне още веднъж, за да видя дали впечатлението ми е било погрешно.

„Принцесата булка“ е представена като адаптация на политическата сатира на С.Моргенщерн, и Голдман през цялото време включва пасажи в курсив, в които обяснява защо и какви трудности е имал при адаптирането на оригиналния текст на Моргенщерн на конкретното място. Моргенщерн, оказва се, няма, а обяснителните бележки умело забързват темпото на сюжета и разказват накратко детайли, които са нужни за повествователната логика, но биха довели до доста обемни описания.

Голдман разказва класическа приказка за разделените от съдбата влюбени, които трябва да преживеят множество трудности преди да се съберат отново. Дали истинската любов ще преодолее всички чудовища и недоразумения? Иска ни се, но на моменти книгата става доста мрачна и страховита. И въпреки привидната претрупаност от принцове, пирати, великани, майстори-фехтовачи и магьосници, Голдман е успял да създаде наистина чудесна приказка, пълна с правилните дози приключения, хорър, романтика и хумор.

Именно тънкият сарказъм на Уилям Голдман е най-голямото достойнство на „Принцесата булка“. Според мен точно хуморът издига романа от изцяло детската графа, в четиво за възрастни, и го спасява от известна доза сладникавост и клишираност. Принцесата примерно е доста глуповата, а най-очакваният дуел в романа се развива по смехотворен и неочакван начин. Скоро не ми се беше случвало да се смея на глас при четене, и пасажи като долният ми връщат надеждата, че все още ми предстоят неоткрити съкровища  в литературата:

Лютиче можеше да си представи как Уесли завива зад последния ъгъл. Отвън стояха на пост четирима стражи. Започна да пресмята „При десет секуни на всеки страж…“, но после спря, защото аритметиката винаги ѝ беше била враг.

Прекрасна книга с пет звезди, още в началото на годината – надявам се да ми върви все така в близките месеци.

Един коментар за “William Goldman: The Princess Bride

  1. Всъщтност този стар филм, все още е любим на много хора. И въпреки че на фона на сегашните анимирани продукции, би изглеждал глупаво, историйката си я бива.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s