Jacqueline Carey: Kushiel’s Dart


carey_kushiels_dart

Далеч преди Е.Л. Джеймс да убеди милиони хора, че може да пише, или че това, което пише, има нещо общо със садо-мазо практиките, Джаклин Кери публикува поредицата си за наследниците на Кушиел: добро фентъзи с елементи на садо-мазо, които генерират силно отрицателни или положителни реакции у читателите.

Защо ви го казвам още в началото ли? Защото, колкото и елегантно да е преплетен сексът в повествованието, той е графичен, брутален и като цяло нееротичен (дори озадачаващ или отблъсващ) за хора с консервативни сексуални вкусове. Ако „Песен за огън и лед“  от Джордж Р. Р. Мартин не ви е понесла, това също не е вашата бира.

Защо обаче си струва да отворите поредицата и да се пробвате с нея? Заради същото, което е мега яко в поредицата на гореспоменатия Мартин – политическите интриги. Постановката – псевдо-европейска карта с действие фокусирано върху френско-подобната Тер д‘Анже, където хедонизмът, секса и платената любов, са превърнати в начин на живот, в религиозни ритуали и в изкуство. Главната героиня Федре но Делони е белязана от стрелата на богът Кушиел – червено петънце в окото, знак за способността ѝ да изпитва удоволствие от физически наранявания. Федре е продадена за собственост/робиня/повереница на поета Делони, който развива собствена мрежа от шпиони и превръща момичето в същинска бонанза от информация. Така де: сексът е ефективен инструмент в манипулирането на околните, а високо платена куртизанка, която търпи на всякакви нарези, камшици, сопи и каквото още се сетите, дава резултати по-добри и от тези на Джейс Бонд (главно, защото не взривява цели градове).

Проблемите на настоящия крал и наследницата му са множество, а Делони се изживява като неофициалнен защитник на кралската линия. Той и Федре трябва да контрират множеството заговори, в които са набъркани не само аристократите на Тер д‘Анже, но и викингоподобните племена от североизток и градовете-държави на югоизток.

Сетингът на книгата е прекрасен – религиозната система на кралството и обтегнатите отношения между аристократичните домове  са поднесени и развити с чувство за ритъм и писателски умения от страна на Джаклин Кери, които ме възхитиха. Сюжетът, макар и леко муден в началото, заради гледната точка на аз-наратива, разцъфва с пълна сила след дебюта на Федре до динамично псевдо-историческо фентъзи с непредвидими обрати, гарнирани с плеяда от второстепенни,но запомнящи се герои.

Горещо препоръчвам за отегчените от стандартното фентъзи фенове на жанра. Анна Хелс също (май) мисли така.

Phédre’s Trilogy:

 1. Kushiel’s Dart
 2. Kushiel’s Chosen
 3. Kushiel’s Avatar

3 коментара за “Jacqueline Carey: Kushiel’s Dart

 1. Оказва се, че са май три трилогии в тази вселена… Поне така научих, докато писах представяне на книгата във връзка с феминизма и политическите измерения на фентъзито. 😀

  Харесвам

  • Има още две трилогии след това в тази вселена – всяка с нейния си главен герой 🙂
   Аз за момента съм се прицелила в привършването на тази трилогия, пък после ще решавам дали ще продъжавам с поредицата. Нещо напоследък нямам ищах за обемни фентъзи поредици.

   Харесвам

   • Може да е нещо от претрупания график, знам ли. Аз напоследък не ползвам глагола „чета“, а „съгрешавам със“. 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s