Дейвид Гемел: Меч в бурята


__gemmel_swordВ чест на българското издание на „Меч в бурята“ препубликувам ревюто от преди няколко години, базирано на оригинала. Ако си търсите добро класическо фентъзи – това е вашата книга. 

В съзнанието ми Дейвид Гемел обитава същата равнина като Гай Гавриел Кай. И двамата са създатели на светове близки до нашия, но съдържащи зрънце магия. Точно толкова, колкото да създаде мистична атмосфера без да се стига до там, че развитието на сюжета да зависи от магически битки. Но и при двамата писатели, запомням не магията или големите събития, а дишащите, истински герои – със своите добри и лоши качества, радости и страхове, правилни и погрешни решения.

Sword in the Storm, която изчетох за по-малко от седмица, е поредния пример за разказваческия талант на Дейвид Гемел. Изключително високо ценя способността му да създава интимна близост с героите, докато на заден план се вихрят събития, които променят картата на света. 

И този път останах очарована от съдбата на героите му. Sword in the Storm поставя началото на четирилогията за Риганте във времето, когато племената овладели желязото започват да покоряват света. В малко село, обитавано от племето келтои се ражда Коннавар, чието духовно име е Меч в бурята. Намесата на Моригу, богинята-трикстър, осигурява на момчето слава, но и доста мъки при сдобиването й. Но не само Моригу дърпа нишките на съдбата му – един жест на съчувствие и нежност печели на Коннавар покровителството на Тагда – Горския старец. Коннавар обаче не е просто пионка на боговете – активният му ум и любознателност го изкарват от тихият свят на Риганте и го отвеждат в Каменната империя, която постепенно поглъща териториите на останалите келтоиски племена.

Трябваше ми известно време, за да реша къде се намира Риганте на картата в нашия свят. Аналогията между Рим и Каменния град е достатъчно ясна, а келтоите, с племенния си строй и друидска религиозна система, очевидно са келти. Едва, когато към края на романа се спомена, че Риганте се намира на остров се отказах от идеята, че става дума за Галия. Въпреки това, все си мисля, че Версенжеторикс е историческата личност вдъхновила покойния Гемел, за да създаде своя герой.

Всъщност няма значение дали горната ми теория е вярна или не. С интерес започвам втората книга от поредицата – Midnight Falcon и стискам палци Коннавар и близките му да се разминат с трагичната съдба, която застига повечето герои на Дейвид Гемел.

Поредица „Риганте“:

1. Sword in the Storm / Меч в бурята
2. Midnight Falcon – ревю
3. Ravenheart
4. Stormrider

3 коментара за “Дейвид Гемел: Меч в бурята

  1. Мисля , че героят Конавар е почти напълно идентичен с Атилла ако сте гледали едноименния филм с Джерард Бътлър. Разбира се не знам до колко е исторически достоверен , но и книгата и филмът имат изключително много допирни точки относно главния герои. А келтоите , тъй като са разделени чрез море от Каменния град (сиреч Рим) със сигурност са художествения еквивалент на келтите.

    Харесвам

  2. Pingback: Легенди и геройства в “Меч в бурята” | Аз чета

  3. Pingback: Легенди и геройства в “Меч в бурята” – bookcompass

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s