Чък Уендиг: Star Wars Последици


chuck_wendigЗа пореден път се убеждавам, че Star Wars е много повече за гледане, отколкото за четене. Навремето със страхотен интерес прочетох джобния формат книжки романизации по старите три серии, но прекрасно осъзнавах, че ги харесвам толкова много, защото през цялото време въображението ми преобразуваше текста в сцени от филмите. Години по-късно се пробвах да чета продълженията на сагата, писани от Тимъти Зан и останах много разочарован. От една страна за това имаше вина наивният стил на писане и плоската фабула, а от друга – покрай това нямаше как да се усетят идеите на автора.

Лукас е визионер и винаги ще си остане такъв. Всичко може да се каже за епизодите 1-3 – че са със слаб сценарий, че историята е съшивана с бели конци към старите епизоди, че повечето актьори играят много зле. Всичко това е вярно, но няма как да пренебрегнем факта, че са пищни, красиви и в най-пълен смисъл покриват понятието мащабна спейсопера. Но всичко това е тема за друга статия.

В случая с „Последици” положението е много по-добро, макар на места да се спънах отново чисто визуално. Автора съобщава расата на някой герой и естествено се очаква  да си го представя, но аз не съм от най-върлите фенове и при споменаването на някой нечовешки вид въобще не го връзвам с персонаж от филмите. А и повечето не се споменават в самите филми, а са уточнени някъде другаде из безкрайната вселена на Star Wars. Но това е малък кусур, който лесно се преодолява – просто спрях да се мъча с това кой как изглежда.

Изгледах епизод 7 и едва тогава се позарових и разбрах това, което Дисни са направили с всичко писано в света на Star Wars след епизод 6. Оказа се, че всички продължения без значения в каква форма са – книги, комикси, игри, вече са в графа Легенди, а компанията тепърва ще гради Канон, който ще е базиран на всички филми правени досега. За тази цел са възложили на редица автори да напишат поредица от книги, чиито действие се развива между епизодите 6 и 7. Егмонт вече издаде на български част от тях, а следващите са предвидени за тази година. Някои от тях са насочени към деца, други три са нов преразказ на епизодите 4-6, но отново с фокус към най-малките читатели, а две от тях са за старите фенове. „Последици” е едната от тези две.

Действието се развива след събитията в „Завръщането на джедаите”. Тук няма да срещнете почти никой от главните герои, с изключение на една интерлюдия, в която се появяват Хан Соло и Чубака. Но тяхната поява не е от никакво значение за фабулата на конкретния роман. Всъщност интерлюдиите, които са пръснати из романа, са една от най-добрите идеи на автора. Те не са свързани пряко с действието, но са като снимка на това, което става из галактиката. Всяка от тях е на различно място, с различни герои, някои са бунтовници, други роби, има някои познати лица, но общото е, че се развиват по времето след победата при Ендор и имат за цел да покажат какво става из империята, защото тя не е рухнала. Може да е обезглавена от титаничната глупост на императора, но в никакъв случай не е победена. Само в приказките всичко свършва със смъртта на злодея. Империята се роди от живата плът на републиката, асимилира я, като Палпатин само насочваше и се възползваше от процеса. Така че след неговата смърт, е логично да изплуват мършоядите и да се пробват да заемат мястото му. А и унищожаването на втората Звезда на смъртта е само края на една война и началото на друга.

От познатите лица тук са адмирал Акбар и Уейдж Антилс, но те са второстепенни герои. Главните герои са съвсем нови лица, с едно изключение.

На Акива се събират водачи на империята, за да търсят решение на кризата възникнала след смъртта на Палпатин и Дарт Вейдър. Това трябва да е тайна среща, но Антилс случайно налита на тях при рутинна проверка и попада в плен.

Съдбата събира на едно място Нора Уексли, която се връща на Акива за сина си, ловец на глави, и бивш имперски офицер по лоялността, за да направи от тях спасителен отряд за най-добрия, естествено след Люк, пилот на бунтовниците.

Ако очаквате в „Последици” да намерите отговори на въпросите, които са се зародили у вас след като сте гледали „Силата се пробужда”, ще ви разочаровам. И няма как да не е  така, и от хронологична гледна точка, и от маркетингова. Уединг описва една галактика раздирана от противоречия, светове, които се люлеят между лоялността си към империята и евентуалните изгоди, ако се присъединят към републиката. Той създава една в доста голяма степен достоверна и адекватна картина на държава в преход, макар тази държава да е цяла галактика.

„Последици” се чете бързо. Един съвет от мен – тя трябва да се чете бързо, не четете на по няколко страници всяка вечер. Хванете я един удобен следобед и я изчетете цялата, така ще я оцените най-добре. Не е шедьовър откъм фабула, действието е предсказуемо, на моменти клиширано и естествено накрая всички оцеляват, но това е канона на тази вселена. Идеята все пак е да разкрие какво става с Империята и Новата Република и с тази си задача писателят се е справил доста добре. Книгата си има и едни други кусури, които са пак много характерни и за филмите, или поне за епизодите 4-6. Щурмоваците са отчайващо некадърни, чак за пореден път се учудих как изобщо успяват да удържат Империята да не се разпадне. Но и това си е канон. Има го и задължителният дроид симпатяга и за мое голям облекчение няма малоумен добитък като Джар Джар или еуоките.

„Последици” е доста по-реалистична, което я прави и по-мрачна история във вселената на Star Wars и я доближава по звучене много до епизод 7, което е и  нормално, защото тя трябва да запълни част от празнината, зейнала между епизодите. Книгата ми хареса, но прекрасно осъзнавам, че това се дължи не толкова на творческия гений на автора, а на това, че е част от една вселена, с която съм отраснал.  Като цяло съм повече от доволен и се запътвам към някоя книжарница, за да си взема и „Изгубени звезди”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s