Нийл Геймън: Внимание, психоспусък!


__gaiman_triggerwarningДекември е един прекрасен, но за сметка на това  разоряващ месец. А за мен вече втора поредна година отново е и месец за четене за изпити. И понеже няма как покрай четенето на Бизнес контролинг и правенето на ABC анализи, да захапя някой роман се ориентирах към сборници с разкази. 2015 беше добра от към издаване на хубави сборници и реших да си понаваксам с тях. За единия вече писах, а сега е наред този, който излезе в жаркото лято, но го четох зимата. Е, поне преди да падне снега.

„Внимание, психоспусък!” може да се опише с една дума и тя е „прекрасен”. За феновете на Нийл едва ли има съмнение в това, а и самото име на автора вече е гаранция за качество. Това е отново познатата взривоопасна смес от фантастика, фентъзи, хорър, магична действителност и още куп неща, които упорито бягат от жанровите определения. И както винаги уводът и кратките бележки към всеки един разказ, са не по-малко интересни от самите творби.

Тук отново се появява и Шадоу. Не съм от най-големите фенове на „Американски богове”, но определено ми допадна новият му сблъсък с черното в човешката душа. И какви са последствията, ако наторявате английска нива с прах от мумифицирани котки от Египет.

Отново има обърната с хастара навън класическа приказка. Сега на прицел е „Спящата красавица”. Аврора хич не е милата и нежна девойка от анимацията на Дисни и Кралицата придружавана от джуджета ще трябва да реши проблема.

Има и доста толкова шантави истории, че ако не са обясненията на Геймън, е много трудно да схванеш за какво иде реч из тях, и защо въобще са писани. Но въпреки това са обаятелни. Също като слушането на хубава песен на непознат език – допада ви, харесва ви, очарова ви, въпреки че не разбирате за какво се пее. Възприемате гласа като още един инструмент в хармонията на изпълнението. Тук е същото, особено с календарните разкази. Ако не са обясненията на Геймън точно в какъв контекст са писани, са почти неразбираеми, но за сметка на това много готини.

„Внимание, психоспусък!” е едно разкошно тухле идеално за зимно четене. Къде на почивка, къде между спирките на метрото, или в чайната на някоя високопланинска хижа.

2 коментара за “Нийл Геймън: Внимание, психоспусък!

  1. Pingback: Нийл Геймън: Скандинавска митология | Приумици

  2. Pingback: Нийл Геймън: Од и ледените великани – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s