Maria V. Snyder: Poison Study


snyder_poison_study

Читателската ми година започва с прекрасното YA четиво на Мария В. Снайдер – Poison Study, първата книга в едноименната поредица. С какво ме спечели книгата: идейност, динамичност на сюжета и интересен подход към класическия фентъзи сетинг.

Преди година Йелена е убила сина на своя ментор, генерал Бразел. Законът в Иксия не признава самозащита за легално оправдание, и момичето е осъдено на смърт чрез обесване. Късметът на Йелена обаче се обръща (спорно дали в положителна насока), и вместо бърза смърт ѝ предлагат работата на опитвач на храна в двора на генерал Амброуз. Под надзора на секретаря на тайната полиция на Иксия – Валек – Йелена ще се обучи в изкуството да познава на вкус всички познати отрови, и няколко непознати такива. Защото живот прекаран в страх от неочаквана смърт е по-добър от бесилото.

Сюжетът може и да не ви се стори много интересен, но освен съспенса от това дали най-прясно сервираното ястие ще е смъртоносно, романът предлага интересен сетинг и реалистично развитие на героите. Какво толкова ми е харесало в Poison Study ще попитате: преди всичко липсата на типичните политически и полови взаимоотношения във фентъзито.

Първо, Иксия не само не е феодално общество, а е държава водена от военна хунта. Генерал Амброуз е повел бунта срещу монархията  и аристократичния строй преди десетина години, и след успешен държавен преврат, днес всеки има своя шанс за професионална реализация. Дори и жените. Дори и в армията и държавната администрация. Не съм феминистка, но факта, че най-сетне жените имат равен шанс като мъжете във фентъзи книга, ме зарадва. Някак си авторите в жанра асоциират монархията с жени-домакини и не се опитват да обрисуват свят с различни полови взаимоотношения. Мария В. Снайдер го прави.

Второ, магията не само отсъства, но и е забранена. Въпреки, че в съседната държава маговете все още са на власт, генерал Амброуз преследва практикуващите магия като назадничави и свързани със старата власт индивиди.

Трето, Йелена не е скучноватата, излязла от калъп, фентъзи-героиня, която кърши ръце и чака принца да я спаси. Напротив, тя активно участва в собствената си съдба, възползва се от всяка ситуация да усвои ново умение, и не е наивница, която разчита на доброто у хората.

Разбира се, романът не е и без недостатъци – като предвидимата романтична връзка, която заподозрях от петдесета страница. Но пък, като за първа книга от поредица, Poison Study обещава интересни втора и трета такава. Накратко: препоръчвам.

Поредица Study:

  1. Poison Study
  2. Magic Study
  3. Fire Study

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s