2015 година в книги


За отминалата 2015-та година, мога да кажа, беше доста противоречива в личен план – видяхме свят, простихме се с двама приятели завинаги, а ден преди десетата ни (неофициална) годишнина, племенницата ни реши да ни изненада с преждевременна поява на бял свят. Да ни е жива и здрава, чакаме да я изпишат, за да я видим на живо.

За малкото на брой и кратки ревюта в блога мога само да кажа, че интензивната и натоварена работна година си каза думата. Четивата ми бяха наистина малко, и не на всяка книга отдадох заслуженото. Пожелавам си през 2016-та да имам повече свободно време, но предвид намерението да се дообразовам, ме обзема дълбоко съмнение.

Ето така изглежда жалката ми купчинка за годината:

IMG_2043

В киндъла се намират няколкото ърбън фентъзи и параранормални романси за годината, някои от които ще сдобия и в хартиен вариант, веднага след като направим планираното библиотечно разширение.  mix

От тях, разбира се, не мога да не препоръчам Илона Андрюс с нейната поредица за Кейт Даниелс (за поредна година). Единственото ми съжаление е, че през 2016 г. няма да видя от този ми любим авторски тандем нова книга. Но пък се надявам да си открия заместител, докато очаквам ново приключение за Кейт.

IMG_2041

2015-та прекарах в сянката на „Тъмната кула“ от Стивън Кинг. Много, много силна поредица, макар и не съвсем хомогенна като качество – някои от книгите изчетох за броени дни, други провлачвах със седмици. Доволно мога да кажа, че си заслужаваше. В очакване на новият Геймънов сборник изгълтах няколко детски негови книжки, за които ревю може да откриете тук. Повторният прочит на „Властелинът на пръстените“ пък ме убеди, че този роман заслужено се радва на всеобща обич от страна на възрастни и деца.

IMG_2045

Скромната ми лавица с фантастични четива събра потресаващата „Кланица 5“ от Вонегът, изненадващо забавната „Вечната война“ от Джо Холдеман и чудесната нано-технологична „Дервишката къща“ от Иън Макдоналд, която можете да намерите вече и на български.

IMG_2047

От секцията с други жанрове, може би най-много се насладих на повторната си среща с мис Елизабет Бенет и г-н Дарси, последвана от сборникът на Роберто Боланьо „Телефонни обаждания“.  Ако фентъзито и фантастиката не са вашето литературно блато, то щракнето в дясно на етикет 175-книги, където вмъквам повечето различни неща.

Пожелавам ви плодотворна година, пълна с  радост и приятни моменти, споделени с любимите хора.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s