Джейн Остин: Гордост и предразсъдъци


pride_and_predjudice„Гордост и предразсъдъци“ остава най-популярният и обичан роман на Джейн Остин цели две века след първата си публикация. Не само това, но остава и един от най-обичаните романи в световен мащаб – българите го класират на тринайста позиция в класацията на „Голямото четене“, а британците му дават второ място, веднага след „Властелинът на пръстените“. Безброй екранизации и литературни вариации по темата (включително и любимата ми съвремена версия – „Дневникът на Бриджит Джоунс“ от Хелън Филдинг) отдават почит на този изключителен роман. 

Историята за ухажването на интелигентната и леко саркастична мис Елизабет Бенет и гордия аристократ господин Дарси не е само романтична, макар че популярността ѝ се държи именно на това – на искрената и дълбока любов, описана по прекрасно старомоден начин. Но има причина „Гордост и предразсъдъци“ да се категоризира като класика и тя е, че книгата е типичната за Остин критика на обществото, поднесена тънко и добронамерено, а не отблъскващо саркастична.

В книгата ще срещнете няколко съпружески двойки, пъстрите и често озадачаващи взаимоотношения между роднини, приятели и познайници, влюбени и обичащи се, представители на най-различни членове на обществото, регентски кифли, социални катерачи и откровени подмазвачи, жени практични и истерични, мъже горди и самовлюбени, благородни и безотговорни индивиди. Изобщо, ще разпознаете цялата палитра от най-различни хора и ценности, каквито можете да видите и днес.

Ако сте пропуснали по някаква причина „Гордост и предразсъдъци“ (дали заради общия хайп по романа, дали защото го подозирате в бозаво-розови кюлоти), просто го вземете и се зачетете в него в някой ленив следобед. Джейн Остин ще ви плени с разказваческия си талант.

Още едно мнение за книгата – това на Цонко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s